НАТО е остаряло за война с Русия

НАТО е остаряло за война с Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.06.2022
  • Сподели:

Западните анализатори все по-често признават, че Северноатлантическият алианс е остарял и няма да може да устои на Русия

 

С началото на специалната операция в Украйна все повече западни анализатори са единодушни, че Северноатлантическият алианс не може да устои на Русия.

Щитът е спукан

„Зад отбранителния щит на НАТО се крият слабост и разкол. Украйна ще отговори за това” под това заглавие наскоро беше публикувана статия в британския вестник The Guardian, известен със своите ляво-либерални възгледи.

The Guardian счита, че Северноатлантическият алианс рискува да бъде изправен пред „поредния катастрофален провал“.

Каква е причината за подобен скептицизъм?

Според изданието причината е същата като тази, изразена по-рано от Макрон — липсата на ясно дефинирана координация и сплотеност при вземането на решения: Байдън, който е фактическия глава на алианса, обещава да «защити всеки сантиметър от територията на НАТО територия със своято силна колективна мощ“, ​​но се държи „мъгляво“ и иска да си остане отвъд океана.

Бен Уолъс, британският министър на отбраната, също няма ясен план как да защити режима в Киев.

Останалите лидери на НАТО: френският президент мечтае за автономия на ЕС, унгарският министър-председател Виктор Орбан нарушава санкциите и симпатизира на Русия, германският канцлер Олаф Шолц «олицетворява дизеринг и протакане», турският президент е «проблемен», Реджеп Тайип Ердоган саботира приемането на Финландия и Швеция и по този начин подкопава главния фронт. Всичко това под ръководството на «безобидния» Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

В резултат на това, в светлината на предстоящата среща на върха на НАТО, The Guardian прогнозира много патетични приказки и липса на радикални решения, тъй като „всички аргументи и оправдания за пасивност и бездействие създават картина на съюз, който е много по-малко сплотен, мощен и организиран, отколкото феновете му си представят.» Нещо повече, в случай на мащабен конфликт, смята изданието, всички слабости на НАТО ще бъдат разобличени, а „постсъветският блъф ще бъде разкрит“.

Мдаа, щитът е спукан.

Алиансът е пътник.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа