В Ереван: «Вън биологичните лаборатории на САЩ от Армения!»

В Ереван: «Вън биологичните лаборатории на САЩ от Армения!»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.06.2022
  • Сподели:

В Ереван се проведе протестна акция срещу финансираните от САЩ биолаборатории, работещи в Армения

 

Акция срещу финансираните от САЩ биологични лаборатории, работещи в Армения, се състоя в сряда в Ереван пред сградата на Националния център за контрол и превенция на заболяванията, предаде кореспондентът на РИА Новости.

Група протестиращи организираха пърформънс. Те пристигнаха в сградата на центъра с противогази, както и с маски с портретите на министъра на здравеопазването на Армения Анаит Аванесян, премиера Никол Пашинян, предприемачите Джордж Сорос и Бил Гейтс.

Един от организаторите на акцията, бившият ръководител на Камарата на адвокатите на Армения и ръководител на партията «Зартонк» (Пробуждане) Ара Зограбян заяви, че днес в Армения има осем биологични лаборатории, финансирани от Министерството на отбраната на САЩ.

Според него биологични лаборатории на САЩ работят не само в Ереван, но и в районите на Гегаркуник, Лори, Ширак, Сюник и Тавуш.

„Главният въпрос, отправен към властите, е: защо лабораториите, работещи в сектора на здравеопазването, се финансират от военното ведомство на САЩ, а не от Министерството на здравеопазването, дали програмата за тяхното функциониране съдържа военен компонент?“, заяви Зограбян по време на мероприятието.

Според него арменското общество трябва да отхвърли тази програма, тъй като тя представлява заплаха за общественото здраве, в лабораториите могат да се правят експерименти върху хора.

„Второ, разработването и производството на биологични оръжия са забранени от международните договори и арменския наказателен кодекс. В Армения това се счита за тежко престъпление“, каза Зограбян.

Освен това, според него, страните, които са потенциални мишени, могат да проявят нездрав интерес към Армения. Сред такива страни той посочи Русия, Китай, Иран.

Станете почитател на Класа