В Латвия приеха законопроект за събаряне на паметници на съветските войници

В Латвия приеха законопроект за събаряне на паметници на съветските войници
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.05.2022
  • Сподели:

Латвийският Саейма прие окончателното четене на законопроект, който спира споразумението с Русия относно паметниците и потенциално позволява разрушаването на паметника на съветските войници в Рига, се казва в изявление.


„Променените геополитически условия означават, че Латвия не може и няма да бъде длъжна да запази паметници на съветската окупация. Все пак Латвия ще продължи да изпълнява международните си задължения по отношение на погребенията и гробищата" каза Рихард Колс, председател на комисията по външни работи на Саейма.".


Споразумението ще бъде спряно от 16 май, съобщиха от парламента.


По-рано Колс отбеляза също, че „приемането на този законопроект ще премахне „всички законови пречки за спиране на защитата на съветските мемориали и това ще проправи пътя за тяхното демонтиране или преместване". Той каза, че това се отнася до паметника на войниците на Съветската армия, освободили Съветска Латвия и Рига от нацистките нашественици, който се намира в латвийската столица.


А Литва отзовава своя посланик в Русия Ейвидас Баярунас от 1 юни, съобщи Литовската национална телевизия и радио. Според доклада отзоваването на пратеника е включено в проект на правителствен указ, регистриран в четвъртък. Правителството на Литва възнамерява също да затвори генералното консулство в Санкт Петербург на 7 юни.

Станете почитател на Класа