Илон Мъск хвали китайските работници

Илон Мъск хвали китайските работници
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.05.2022
  • Сподели:

Как ставаш най-богатият човек в света? В случая на Илон Мъск част от него включва налагането на работници в Китай да работят в часове, които биха били неприемливи другаде според трудовите норми.


Във вторник шефът на Tesla похвали китайските заводски работници за това, че издържат екстремни часове на работа, като разкритикува американски работници. „В Китай има много супер талантливи и трудолюбиви хора, които силно вярват в производството, докато в Америка хората се опитват изобщо да избягват да ходят на работа".


Коментарът на Мъск идва, когато масивната шанхайска „Гига-фабрика" на Tesla натиска своите работници до предела, за да изпълнят производствените цели на фона на продължаващото блокиране от пандемията. През април Tesla ограничи работниците си в Шанхай да напускат фабриката по така наречената „затворена система". Съобщава се, че докато са били заключени вътре, работниците са били карани да работят на 12-часови смени, шест дни подред, и да спят на фабричните подове. Производството в завода беше принудено да спре тази седмица поради недостиг на части, съобщиха от компанията.


Дори в Съединените щати Мъск е добре известен със своето пренебрежение към трудовите норми и баланса между професионалния и личния живот: технологичният милиардер заяви, че „никой никога не е променял света по 40 часа седмично". Той се похвали, че е карал служителите на Tesla в САЩ да работят 100-часова седмица, докато твърди, че самият той е работил 120-часова седмица. През март Мъск свика общо събрание на другата си компания, SpaceX, в 1 часа сутринта.


Тези практики са наравно с екстремната работна култура в Китай, наречена "996", в която се очаква работниците да работят от 9 сутринта до 21 часа, шест дни в седмицата. Практиката е източник на протести през последните години и се характеризира като форма на съвременно робство.


Официално китайското трудово законодателство задължава 40-часова работна седмица, като на служителите е разрешено до 36 часа извънреден труд месечно - което би било малко над 48-часова работна седмица. Но това не се случва на практика.


Служителите в Китай често са помолвани да подпишат „залог на стремежа", с който се отказват от правото им на заплащане на извънреден труд и платен отпуск. И докато много корпорации в Китай имат синдикати, синдикатите се финансират от работодателя, което ги прави по същество безсилни да водят преговори срещу ръководството.


Изтощителната култура на екстремни часове работа в Китай беше възхвалявана и от технологични милиардери в страната, включително Джак Ма от Alibaba, който нарече системата „996" „огромна благословия", и Ричард Лиу от конкурентната компания JD.com.


Tesla не отговори на въпроси относно работното време и политиките на фабриката.

Станете почитател на Класа