Зеленски: Украйна никога няма да признае, че Крим е част от Руската федерация

Зеленски: Украйна никога няма да признае, че Крим е част от Руската федерация
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.05.2022
  • Сподели:

Украйна никога няма да признае, че Крим е част от територията на Руската федерация, коментира в интервю за италианския канал RAI 1 украинският президент Володимир Зеленски. Той поясни, че полуостровът винаги е имал автономия - собствено правителство и парламент, но в рамките на територията на Украйна.

 

"Ако въпросът за Крим усложнява процеса на преговорите, то нека го оставим за по-късно", каза още Зеленски и допълни, че е готов да разговаря с руския президент Владимир Путин, но без неговите посредници и на базата на диалог, не на ултиматуми.

 

В момента настроенията в украинското общество са против подобни разговори, след като стават видими действията на руските военни в освободените от окупацията населени места. "Това усложнява преговорите към този момент", допълни още украинският президент.

 

Зеленски: Украйна никога няма да признае, че Крим е част от Руската федерация

 

Той е категоричен, че Украйна никога няма да признае и автономия за Донбас при условията, които иска Русия. "За да говорим в какъвто и да е формат за автономия, не трябва да убиваш десетки хиляди души. Те (руската армия - б.р) убиват и разрушават, а след това казват - дайте сега автономия. Никога няма да признаем такава автономия", каза Зеленски.

 

Според него не се вижда никакъв резултат от посредниците между Русия и Украйна, нито днес във военния конфликт, нито по време на Минските преговори, където посредници бяха Германия и Франция.

 

Зеленски разказа, че неговият френски колега Еманюел Макрон е предложил Украйна да жертва нещо, за да бъде запазено "лицето на Путин". Подобна опция е била отхвърлена категорично от Киев. "Не сме готови, за да запазим някого, да жертваме територията си. Струва ми се съвсем несправедливо", каза украинският държавен глава. Той припомни, че Европа е била разпределена след края на Втората световна война и вероятно Европа търси подобен подход и сега.

 

Русия пресече не само географските граници между двете страни, но и историческите, но като съседна държава Украйна трябва да мисли за бъдещето си. "След нас Русия ще има други президенти и други поколения", обясни Зеленски, но допълни, че днес отношението към Русия, руснаците и руската култура е силно негативно. "Случва се да отказват да обслужат човек в магазина, защото е руснак", разказа той.

 

Италия чрез своята култура, медии и политика успява да бъде световен лидер, изтъкна още украинският президент. 

 

Пред италианския телевизионен канал Зеленски отново отбеляза, че за Киев мирът означава уважение на суверенитетът и териториалната цялост на Украйна, традициите и като цяло безопасността на хората, както и изтеглянето на руската войска от територията на Украйна.

 

"Казвам банални неща, но точно тези банални, нормални неща, бяха разрушени от руската армия и трябва отново да бъдат изградени", категоричен беше Зеленски и допълни, че Украйна може да победи, ако светът се обедини и застане зад страната.

 

 Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Станете почитател на Класа