Ердоган с вето върху приемането на Финландия и Швеция в НАТО, били пансион на терористи

Ердоган с вето върху приемането на Финландия и Швеция в НАТО, били пансион на терористи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.05.2022
  • Сподели:

Има поддръжници на тероризма в парламента. Поради тази причина не е възможно да имаме положително отношение към това, посочи той

 

 

 

Турция няма положително отношение към процеса за членство в НАТО на Швеция и Финландия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след петъчната молитва днес, предаде частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Ердоган посочи, че Анкара следи развитията около евентуално присъединяване към НАТО на Швеция и Финландия, но засега не гледа положително на процеса. Той също така даде за пример подхода, който по думите му Гърция следва спрямо Турция, привличайки на своя страна НАТО.

 

https://epicenter.bg/images/news/52022/thumbs/main_1652442755.png

"В момента ние следим развитията във връзка с Швеция и Финландия, но нямаме положително мнение", каза президентът. "Знаете какво е поведението на Гърция срещу Турция с подкрепата на НАТО", добави той.

"Освен това скандинавските страни, за съжаление, са едва ли не като гостоприемници за терористични организации", посочи Ердоган, според когото групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и лявоекстремистката ДХКП-С намират убежище в страни като Швеция и Нидерландия.

"Има поддръжници на тероризма в парламента. Поради тази причина не е възможно да имаме положително отношение към това", каза още той, цитиран от Анадолската агенция.

През юли 2020 г. Турция критикува видео разговор на външния министър на Швеция с "членове на СЗН/ПКК", напомня Анадолската агенция.

Анкара разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Кюрдската работническа партия (ПКК) като две разклонения на една и съща организация.

Съгласно правилата на НАТО всяко решение за разширяване на организацията трябва да бъде взето единодушно от всички членове, което практически дава на Турция правото да наложи вето на всеки нов член.

 

 

Станете почитател на Класа