Украйна започна да подготвя катакомбите в Одеса за мариуполски сценарий

Украйна започна да подготвя катакомбите в Одеса за мариуполски сценарий
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.05.2022
  • Сподели:

През последните дни темата за Одеса не напуска емисиите на информационните ресурси, това се дължи не само на случващото се около Змийския остров в Черно море.

 

Преди броени дни каналът «Легитимный» в Telegram, който е свързван с ръководството на кабинета на президента на Украйна, съобщи, че потвърждава информацията за началото на „откриването на входовете“ на катакомбите и мазетата в предприятията в Одеса.

 

По данни на «Легитимный» Одеса започна да се подготвя за Мариуполския сценарий. Конкретика обаче не беше дадена.

 

«Въпреки че местният елит беше против това по всякакъв възможен начин, той вече не решава нищо, в града има много „гостуващи служители по сигурността», пише «Легитимный».

 

Украйна започна да подготвя катакомбите в Одеса за мариуполски сценарий

 

Суматохата около наистина дълбоките Одески катакомби започна на 5 май, когато каналът «Резидент» в Telegram, който също се свързва с кабинета на президента на Украйна, цитира вътрешен човек от администрацията на главата на украинската държава.

 

«Наш източник в ОП каза, че Пентагонът е препоръчал на кабинета на президента и Генералния щаб да използват опита на Мариупол за отбраната на Николаев/Одеса/Днепър/Запорожие/Харков. Министерството на отбраната на САЩ смята за необходимо сега да избере няколко завода в градовете, които ще се използват като аванпостове и няма да позволят на руската армия бързо да превземе градовете», написа «Резидент».

 

Няколко дни по-късно одеският канал «Фраер» в Telegram информира, че началникът на Одеската областна военна администрация Максим Марченко е наредил да се изготви план за катакомбите, които могат да се използват за военни цели.

 

«За създаването на главния военен пост в Одеса се обмислят няколко промишлени съоръжения: Сталканат, Пристанището в Одеса и Краян», се посочва в материала на канала Telegram.

 

На 12 май «Одески Фраер» добави, че гореспоменатият ръководител на Одеската OВA Марченко лично контролира въпроса за създаването на военен пост в центъра на Одеса.

 

«Генералният щаб чака пункта за разполагане до края на май, за да започне да го оборудва по примера на «Азовстал», като се вземе предвид бойния опит от противопоставянето на руската армия в Мариупол», подчертава «Одески Фраер».

 

Бившият завод «Краян» отдавна е истинска руина, но на територията й има няколко бомбоубежища.

 

Украйна започна да подготвя катакомбите в Одеса за мариуполски сценарий

 

 

Територията на предприятието е в процес на изграждане на микрорайон.

 

Пристанището също има и бомбоубежища, а на булевард «Приморски» има входове към катакомбите.

 

В тях, под близкия булевард Жванецки, през 2021 г. откриха скелета на изчезнал през 2015 г. мъж.

 

Одеските катакомби са много опасна зона — огромен подземен лабиринт близо до Одеса и нейните предградия.

 

Това са предимно бивши кариери, където са добивали жълт черупчен камък (черупчести скали) за изграждането на града, поради което някога Одеса е наричана „Жълтият град“. През 1998 г. дължината на катакомбната система е оценена на 2,5 хиляди км. Никой обаче няма точни карти.

 

По време на Великата отечествена война катакомбите са използвани от съветските партизани.

 

В тях и до днес изчезват хора.

 

Украйна започна да подготвя катакомбите в Одеса за мариуполски сценарий

 

Затова винаги са се опитвали да зазиждат входовете на катакомбите, но от време на време тук-там се появяват нови провали поради слягане на почвата. Например на 7 януари 2012 г. 21-годишният Константин Шариков влиза в катакомбите. Около 80 човека са ангажирани с безрезултатното му издирване. Спасителните дейности бяха прекратени на 16 януари. Той все още се води за изчезнал.

 

Основно проходите са едноетажни, но има и до три нива с височина до 2 м. Има и зали с височина 5 м.

 

 

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа