„Преминаването на японски разрушителя през Южнокитайско море цели да се окаже натиск върху Пекин“

„Преминаването на японски разрушителя през Южнокитайско море цели да се окаже натиск върху Пекин“
  • Публикация: 
  • Дата:  
    14.01.2022
  • Сподели:

През последните 10 месеца японски военни кораби са минали поне два пъти близо до спорните острови Спратли в Южнокитайско море, съобщи японският вестник Йомиури във вторник, позовавайки се на правителствени източници.


Разрушител от японските морски сили за самоотбрана е минал близо до остров от гореспоменатия архипелаг през март 2021 г. Корабът е преминал извън зоната, която Китай смята за част от неговите изключителни териториални води, но в една съседна зона . Пекин обяви, че неговите териториални води включват повърхности на разстояние до 12 морски мили от бреговете на островите, докато прилежащата зона се простира на още 12 морски мили. Друг японски разрушител извърши подобен преход през съседната зона през август.


Йомиури посочва, че тези операции са били извършени, за да се потвърди „свободата на корабоплаването".


В този контекст анализатор от Националния институт за изследвания в областта на отбраната на Япония твърди „макар преминаването на разрушителите да беше напълно нормално от правна гледна точка, със сигурност зад такава инициатива има политически смисъл. Би било лесно да се заключи, че намерението е било да се окаже известен натиск върху Китай и се надявам, че Пекин е загрижен за това", каза анализаторът, цитиран от South China Morning Post.


Междувременно Гарън Мълой, професор по международни отношения в университета Дайто Бунка (Япония), заяви, че преминаването на японски разрушители може да се сравни с корабоплаването на китайски кораби през международни води в близост до островите на префектура Окинава. В същото време той подчерта, че САЩ са единствената страна, която оспори претенциите на Пекин в Южнокитайско море, като изпрати военните си кораби в територия, която азиатският гигант смята за свои териториални води.


В този смисъл той каза, очевидно е, че е имало намерение да се покаже някаква символика, чрез преминаване близо до островите Спратли.

Станете почитател на Класа