Първият руски стратегически бомбардировач от обновената версия Ту-160М извърши първи полет

Първият руски стратегически бомбардировач от обновената версия Ту-160М извърши първи полет
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.01.2022
  • Сподели:

Ту-160 „Белият лебед" е най-големият самолет с променлива геометрия на крилата в света, както и един от най-мощните, но производството му бе спряно след разпадането на СССР. Оттогава съществуващите самолети претърпяваха модернизация, докато през 2015 беше взето решение за възобновяване на производството на тази огромна ракетна платформа.


Първият свръхзвуков ракетен бомбардировач от актуализираната версия ТуполевТу-160М, построен изцяло в Русия, извърши първия си полет, съобщиха от пресслужбата на руската държавна отбранителна корпорация Ростех. Полетът беше извършен на височина 600 метра и продължи около 30 минути, се казва в съобщението на компанията. Екипажът пилоти-изпитатели на Туполев извърши маневри за проверка на стабилността и управляемостта на самолета във въздуха.


„Основната важност на днешното събитие е, че новият самолет е изцяло построен от нулата. Другите самолети в тази версия са модернизирани Ту-160, произведени още по съветско време. Системите и оборудването на новия самолет са актуализирани и 80% модернизирани", каза изпълнителният директор на Обединената авиационна корпорация Юрий Слюсар.


Програмата за рестартиране на производството на Ту-160 в неговата актуализирана версия Ту-160М беше стартирана с решение на президента на Русия.

Станете почитател на Класа