Съдят Ким Кардашиян, Флойд Мейуедър-младши и Пол Пиърс за промотиране на криптовалута с измама

Съдят Ким Кардашиян, Флойд Мейуедър-младши и Пол Пиърс за промотиране на криптовалута с измама
  • Публикация: 
  • Дата:  
    14.01.2022
  • Сподели:

Телевизионната звезда Ким Кардашиян, бившият боксьор Флойд Мейуедър-младши и бившият баскетболист Пол Пиърс бяха обвинени от група инвеститори, че са били част от измама, популяризирайки криптовалута, за да повишат стойността й и след това да спечелят от нея. Тази практика е известна във финансовия свят като 'pump and dump', съобщава Reuters.


В иска, заведен на 7 януари във федерален съд в щата Калифорния (САЩ), ищците твърдят, че известните личности, в заговор със създателите на криптовалутата EtherumMax, популяризират валутата чрез социални мрежи и различни събития, с цел да изкуствено надуване на цената й и след като стойността й нарасне експоненциално, да продадат своите „жетони", като по този начин се облагодетелстват за сметка на своите последователи и на инвеститорите.


Според документа, EthereumMax започнал да се търгува на 16 май 2021 г. с обем на транзакцията от $16,1 милиона и цена от $0,00000006 за единица; Но след като известни личности я популяризирали, тя достига най-високите стойности за всички времена от 0,000000863 долара за бройка в края на май, което е увеличение с 1,370% от първоначалната й стойност. В допълнение, криптовалутата приключила месеца с обем на транзакции от над 100 милиона долара, което е увеличение от 632% само за две седмици.


След достигане на максималната цена, ответниците, включително разработчиците на валутата, се възползвали от възхода, за да продадат своите „жетони", получавайки значителни печалби. Но тъй като пазарът се насища, цената на валутата спаднала само за няколко дни, достигайки цена от $0,000000017 за единица в средата на юли, със спад от 98%.


Изправен пред тази ситуация, колективният иск иска всеки, който е инвестирал в EthereumMax между 14 май и 27 юни, да получи финансова компенсация за щетите, причинени от предполагаемата измама.


От своя страна представители на криптовалутата отхвърлиха обвиненията и се декларираха за невинни. "Подвеждащият разказ, свързан с последните твърдения, е пълен с дезинформация за проекта EthereumMax. Обсъждаме твърденията и се надяваме, че истината ще излезе наяве", се казва в изявление на фирмата.


Въпреки че тази схема се счита за незаконна в другите финансови дейности, като например при продажба и покупка на акции на фондовия пазар, в момента няма регулации, които да я забраняват в рамките на пазара на криптовалути.

Станете почитател на Класа