Древна империя в Андите е поддържала социалната и политическа структура чрез халюциногенна бира

Древна империя в Андите е поддържала социалната и политическа структура чрез халюциногенна бира
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.01.2022
  • Сподели:

Група изследователи са открили, че империята Вари (преди инките), която е обитавала района на Андите, в днешно Перу, между 600 и 1000 г. сл. Хр., е използвала бира, смесена с халюциногенно вещество, за да провежда обширни празненства, които позволявали на лидерите й да укрепят своята социална и политическа структура. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Antiquity.


Водени от Матю Биуър, професор по археология в Dickinson College в Пенсилвания, специалистите разкопали местността Quilcapampa, където открили дупка с около милион ботанически останки, включително семена от дървото Молле, използвани за направата на чича - ферментирала алкохолна напитка, подобна на бирата. В близост до това място екипът е открил и семена от дървото Вилка, които съдържат халюциногенни вещества.


Като ги смесвала, общността Вари получавала смес, която според Бивер „генерира много лек и контролиран халюциногенен ефект", отбелязва New Scientist.


Тази напитка, споделена с общността и организирането на обширни партита, помогнала на лидерите да увеличат връзката си с обикновените хора. Така доминиращата група запазвала позицията си на превъзходство и създавала в обществото чувство на дълг, че е имало достъп до тези усещания, обясняват експертите.


Според авторите на изследването, „в културата Вари се предлагали запомнящи се колективни психотропни партита, които не могат да бъдат възпроизведени самостоятелно, тъй като трудността при получаването и приготвянето на сместа позволявала на елитите да легитимират и поддържат високия си статус."


Освен това изследователите посочват, че споделянето на тази напитка с обществото представлява централен елемент от политическото развитие на Андите, в което „най-голям брой хора могли колективно да участват в ефектите на халюциногена". В този смисъл те заключават, че „психотропният опит служи за укрепване на силата на държавата Вари и е междинна стъпка между изключващите политически и корпоративните стратегии".

Станете почитател на Класа