Русия прехвърля военна техника от изток на запад – хеликоптери, системи "Град" и "Ураган"

Русия прехвърля военна техника от изток на запад – хеликоптери, системи "Град" и "Ураган"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.01.2022
  • Сподели:

Към момента са съсредоточени около 100 хиляди военни

 

 

Руският президент Владимир Путин е предприел за прехвърляне на военни хеликоптери към границата с Украйна, което може да означава, че планирането на нападение срещу съседната страна продължава, съобщи в. New York Times с позоваване на американски официални лица.

 

Според източниците се е очаквало през декември и началото на януари към украинската граница да бъдат прехвърлени допълнителни руски войски и общият им брой да достигне 175 хиляди. Прехвърлянето се забави, но по границата към момента са съсредоточени около 100 хиляди военни, като освен това Русия разположи там и допълнителна ударна авиация.

 

Кремъл може да използва ударните и транспортните хеликоптери, както и щурмовите изтребители, за да получи предимство при нахлуване в Украйна, отбелязва вестникът.

 

Русия прехвърля военна техника от изток на запад – хеликоптери, системи "Град" и "Ураган"

 

Междувременно анализаторите от проекта Conflict Intelligence Team предупреждават, че през последната седмица Русия е прехвърлила стотици единици военна техника от Сибир и Далечния изток, включително реактивни системи за залпов огън "Град" и "Ураган".

 

Изводите на анализаторите са базирани на проучване на многобройни видеоматериали, публикувани в социалните мрежи, съобщава VoA.

 

Те уточняват, че военната техника се насочва от Бурятия, Задбайкалието, Амурска област и Приморския край, като се отправя на запад - вероятно за да се присъедини към четирите армии от Източния военен окръг.

 

"Такова широко задействане на сили не може да се обясни с местни учения. Най-вероятно е техника да се присъедини към силите, съсредоточени край границата с Украйна." - посочват от CIT, като добавят, че вероятно заедно с оръжията с пътническите и товарните вагони се прехвърлят и войници.

 

Масираното прехвърляне на военна техника се осъществява на фона на преговорите по стратегическата сигурност между Русия и НАТО и едновременно със струпването на войски по границата с Украйна.

 

Западни източници нееднократно предупреждават, че Русия подготвя пълномащабно нахлуване в съседната страна.

Станете почитател на Класа