Преводач, помогнал на Байдън през 2008 г. и изоставен в Кабул, бе спасен от американски ветерани

Преводач, помогнал на Байдън през 2008 г. и изоставен в Кабул, бе спасен от американски ветерани
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

Афганистанският преводач, който помогна при извличането на тогавашния сенатор Джо Байдън от планините на Афганистан през 2008 г., но бе изоставен в Кабул, бе евакуиран в Пакистан. Американските ветерани са работили с няколко частни благотворителни организации, за да засилят контактите си в Афганистан и Пакистан и да извлекат Аман Халили и семейството му, след като ръководеният от САЩ въздушен транспорт от Кабул приключи на 30 август, оставяйки ги зад гърба си.


Усилията им бяха успешни миналата седмица, след като превозиха Халили, съпругата му и петте им деца около 600 мили през Афганистан и пакистанската граница, съобщава Wall Street Journal.


Халили беше преводач за 82-ра въздушнодесантна армия, която беше разположена в базата Bagram, за да спаси Байдън и неговите колеги Джон Кери (D-Масачузетс) и Чък Хейгъл (R-Небраска) през февруари 2008 г., когато техният хеликоптер направи аварийно кацане в Афганистан по време на силна снежна буря.


Той опита да кандидатства за специална имигрантска виза (SIV), за да изведе семейството си в САЩ през 2016 г., но получил отказ, защото изпълнителят, за който е работил, бил изтрил техните данни. Когато пристигнали на международното летище в Кабул, на Халили бе казано, че може да влезе - но семейството му ще трябва да остане и той отказал.


Ден след приключването на въздушния лифт в Кабул, Journal съобщава за неговото положение, отпечатвайки личната му молба до Байдън. „Здравейте, г-н президент: Спасете мен и семейството ми. Не ме забравяйте тук", написа Халили, тогава идентифициран само като „Мохамед".


Според Journal, Халили се е скрил. На американските ветерани, които се опитват да му помогнат, бе казано, че преместването на семейството в сигурна къща ще струва 11 000 долара, след това 900 долара на вечер и още 11 000 долара, за да ги приберат безопасно до летището. Четири от петте деца на Халили също нямали паспорти. Един филантроп в крайна сметка им осигурил сигурна къща без такса, докато различни групи се опитаха да организират евакуацията.


Множество екипи, включително ръководеният от бившия шеф на Blackwater Ерик Принс и новинаря Глен Бек, се опитаха и не успяха да изведат Халили от Афганистан. Но тези, които успяха, бяха Human First Coalition, благотворителна организация, ръководена от афгано-американския преводач Сафи Рауф, която според съобщенията е помогнала на повече от 6700 души – включително на 1000 американци - да напуснат Афганистан от средата на август. „Ние обещахме на тези хора, че ако ни помогнат да внесем демокрацията в Афганистан, няма да ги изоставим. Вярвам, че дължим на тези афганистанци достоен живот", каза Рауф пред WSJ.


Държавният департамент на САЩ потвърди в понеделник, че семейство Халили е напуснало Афганистан и е планирано да лети до Катар на борда на американски военен полет. Заместник държавният секретар Уенди Шърман, който е в Исламабад за насрочени срещи, е помогнал да уреди документите им с пакистанското правителство.


Белият дом е поискал от началника на щаба на държавния секретар Антони Блинкен, Сузи Джордж, да следи лично случая на Халили. Тя помогнала бързо да се придвижи искането на преводача за специална виза.


„След 144 часа шофиране ден и нощ и преминаване през толкова много контролно-пропускателни пунктове, семейството ми беше толкова уплашено, но в момента това е един вид рай. Адът беше в Афганистан", каза Халили пред WSJ.


Повече от 122 000 души бяха евакуирани по време на двуседмичния въздушен транспорт от Кабул. От този брой по-малко от 6000 са американски граждани, а по-голямата част са афганистанци, които искат да избягат от талибаните. Стотици американци бяха изоставени, както и до 75 000 афганистанци, считани за „изложени на риск" от новото талибанско правителство, според ветерани.

Станете почитател на Класа