В Русия пристигна Виктория Нуланд, ключова фигура в протестите на Майдана в Украйна

В Русия пристигна Виктория Нуланд, ключова фигура в протестите на Майдана в Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

Подсекретарят на Държавния департамент на САЩ, Виктория Нуланд, пристигна в понеделник на работно посещение в Москва, съобщава агенция ТАСС.


Нуланд ще остане до 13 октомври в руската столица и ще проведе поредица от срещи с висши служители от различни ведомства, където ще бъдат обсъдени двустранни и регионални въпроси. Основната тема на разговорите с руските власти ще бъдат отношенията между Москва и Вашингтон.


Очаква се Нуланд да се срещне със заместник-министъра на външните работи на Русия, Сергей Рябков, заместник-ръководителя на президентската администрация Дмитрий Козак и помощника на президента на Русия по международни въпроси, Юрий Ушаков.


В петък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че Нуланд ще посети Москва, след постигане на споразумение със САЩ, с което тя бе изключена от списъка на руските санкции.


По същия начин Захарова обясни, че посещението на Нуланд е поискано от Вашингтон и е разрешено, като в замяна на това правителството на САЩ ще отмени ограниченията за руски представител, въз основа на принципа на взаимност. „Можем да отговорим положително на позитивността и винаги избираме това", каза говорителката.


По време на масовите протести в Киев през 2013-2014 г. Нуланд посещаваше Украйна на всеки три до четири седмици и стана ключова фигура в протестите на площад Майдан в украинската столица, където подкрепя протестиращите, като раздава хляб и бисквити пред камерите.


През 2014 г. онлайн беше публикуван запис, в който Нуланд и тогавашният посланик на САЩ в Украйна, Джефри Пиат, обсъждат политическото бъдеще на Украйна и обменят мнения относно основните представители на опозицията, които биха могли да заемат позиции в бъдещото украинско правителство.


През 2019 г. беше разкрито, че Нуланд е в черния списък на Русия, след като й бе отказана виза за влизане в страната. Според руското външно министерство този списък е отговор на налагането на финансови санкции от САЩ и забраната за визи на редица руски служители.

Станете почитател на Класа