Ким Чен-ун: „Няма причина да вярваме, че САЩ не са враждебни към Пхенян“

Ким Чен-ун: „Няма причина да вярваме, че САЩ не са враждебни към Пхенян“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отново се обяви срещу САЩ, като заяви, че няма причина да се смята, че поведението на Вашингтон спрямо Пхенян не е враждебно.


"Съединените щати често заявяват, че не са враждебни към нашата страна, но няма поведенческа основа да се смята, че това е така", подчерта севернокорейският лидер в реч по време на изложението за развитие на отбраната, цитирано от Корейската централна информационна агенция (KCNA).


Паралелно с това Ким посочи, че политиката на САЩ в региона само провокира напрежение и смята, че „военните разработки на Южна Корея са насочени към разрушаване на баланса на полуострова".


В тази връзка той нарече Сеул „лицемерен" и потвърди, че съседната страна прибягва до „двойни стандарти, за да подобри военните си възможности, като същевременно настоява за необходимостта от мир, сътрудничество и просперитет. Изправен пред такъв подход, Пхенян ще отговори с тежки действия, ако Южна Корея продължи да нарушава правата му на самозащита".


"Нашият враг е самата война, а не определена държава или сили като Южна Корея и САЩ. Но нашите външни усилия за мир изобщо не означават, че се отказваме от правата си на самозащита", цитира Ким южнокорейската агенция Йонхап.


"Ние не обсъждаме с никого войната, а предотвратяването на самата война и буквално да увеличим възпиращото действие към войната за защита на националния суверенитет", добави той.


Утвържденията на лидера на азиатската страна идват след като в края на септември Вашингтон потвъди желанието му да започне диалог с Пхенян "без предварителни условия".

Станете почитател на Класа