ЕС обеща 1 млрд. евро на талибаните

ЕС обеща 1 млрд. евро на талибаните
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

Европейският съюз обеща пакет от помощи за Афганистан в размер на до 1 милиард евро, „за да се предотврати голям хуманитарен и социално-икономически срив“. Това заяви ръководителят на блока Урсула фон дер Лайен.

 

ЕС първоначално заяви сумата от 700 млн. евро за спешни хуманитарни нужди, а останалата част ще бъде предоставена на съседните на Афганистан държави, които приемат афганистанци, бягащи от управлението на талибаните, се казва в изявление, цитирано от АФП. Фон дер Лайен пое ангажимента по време на виртуална среща на върха на Г-20, организирана от Италия.

 

Това е първият път, в който най-богатите страни в света се срещат, за да обсъдят последиците от изтеглянето на САЩ от Афганистан и превземането на страната от талибаните на 15 август. Афганистан беше 75% зависим от чуждестранна помощ преди идването на талибаните, а след това средствата за страната бяха замразени от САЩ, припомня в. „Гаридън“.

 

По повод срещата генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза пред репортери в Ню Йорк: „Спазвайки международното право и принципи, ние трябва да намерим начини за вливане на ликвидност в икономиката на Афганистан, за да не се срине. Ако не предприемем действия и не помогнем на афганистанците да преодолеят тази буря, не само те, но и целият свят ще плати висока цена“.

 

Той заяви, че парите могат да бъдат инжектирани чрез доверителни фондове на ООН и други инструменти.

Станете почитател на Класа