Варшава изгражда канал на Балтийската коса за прехвърляне танкове на НАТО в района на Калининград

Варшава изгражда канал на Балтийската коса за прехвърляне танкове на НАТО в района на Калининград
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

Причините за изграждането на канал от поляците през Балтийската коса станаха обект на ожесточена дискусия в Русия и Полша

 

Варшава изгражда канал на Балтийската коса за прехвърляне танкове на НАТО в района на Калининград

 

Полската опозиция твърди, че централната власт във Варшава лобира за канала в интерес на руския бизнес; от своя страна губернаторът на Калининградска област заяви, че каналът е необходим за безплатното прехвърляне на танкове на НАТО до руската граница. Последната версия е подкрепена от множество западни (включително полски) военни анализатори, според които в случай на военен сблъсък между НАТО и Русия Алиансът ще трябва да блокира и унищожи групировките на руския Балтийски флот край Калининград.

 

Според главата на Калининградска област, Варшава изгражда канал, за да може да прехвърли танкове на НАТО в Калининградска област.

 

„Танковите полкове, разположени близо до Елблонг, имат отделна, независима, вероятно, възможност да преминат през този канал. Това е причината, нищо друго! Мисля, че всички разбират това, а и Качински, не разбирам защо просто не казва всичко това директно, това е някакъв странен човек“, заяви Антон Алиханов.

 

През 2017 година в Елблонг, на няколко километра от руската граница, бе разположена многонационалната дивизия на НАТО «Север-Изток». През 2019 г. «Север-Изток» получи в Елблонг пълноценна щаб-квартира.

 

Разквартируването на дивизията на НАТО обяснява всички странности на Варшава в отношенията с най-западния регион на Русия и нейните собствени североизточни воеводства.

 

Първо, отмяна на безвизовия режим — местното гранично движение между Калининградска област и съседните полски територии — Олщин, Гданск, същият този Елблонг. Режимът на МПП беше предложен на Москва и лобиран в Брюксел от Полша и беше от полза на първо място за Варминско-Мазурското и Поморското воеводства на Полша.

 

Местните жители, след връщането на визовия режим с Калининград, излязоха на митинги и поискаха централното правителство да върне МПП. Официална Варшава тогава, през 2016 г., така и не успя да обясни разбираемо защо се отказа от общопризнатия успешен проект, който позволи развитието на полския североизток с руски пари.

 

Междувременно сандъкът просто се отвори.


Според автора, на срещата на върха на НАТО във Варшава, САЩ са се съгласили да разположат дивизия на Алианса в Елблонг, при условие че Полша откаже да развива трансгранично сътрудничество с региона на Калининград.

 

Срещата на върха на НАТО беше през лятото на 2016 г., режимът на МПП беше отменен малко след това, а през юли 2017 г. североизточната дивизия беше разположена в Елблонг.

 

Плановете за изкопаване на Балтийската коса съществуваха и в социалистическа Полша, но те никога не се осъществиха, защото всеки път възникваха въпроси за икономическата нерентабилност и опасността за околната среда на проекта. Проектът бе актуализиран веднага след появата на дивизията на НАТО в Елблонг.

 

Полските кораби, които отиват към Елблонг, трябва да получат разрешение от руската страна, когато преминават през акваторията на Балтийск. Няма проблем с това, когато носят, да речем, мазут.

 

А какво ще стане, ако до Елблонг трябва да бъдат доставени ракети по море?

 

Тук дори не става въпрос за разрешение за преминаване на чужди териториални води. Руската страна по принцип не трябва да знае за движението на военната техника на НАТО.

 

Тоест каналът през Балтийската коса е необходим за подготовка на военен удар по базата на Балтийския флот на Русия край Калининград.

 

Че дивизията на НАТО в Елблонг е разположена точно за тези цели, се убеждаваме от откритата военна аналитика на страните — членки на Алианса. Включително на Полша.

 

„Обединената механизирана дивизия ще се състои от най-новите и най-оборудваните части, подходящи за бърз удар. При такива условия говорим за численост около 30 000 войници.

 

Има обаче очевидни недостатъци. 16-та механизирана бригада е оборудвана предимно с постсъветски БМП-1 и остарели системи. Освен това проблемът възниква с недостатъчния парк от транспортни самолети за настаняване на 6-та въздушно-десантна бригада», така описва плана за военен удар по Калининградска област последният опус по тази тема: статията под названието «Калининградски гамбит: сценарий за превантивен удар на НАТО».

 

Няколко подобни материали вече се появиха в полските медии тази година. От своя страна полските материали са незначителна част от огромния поток журналистика и публична псевдоаналитика за войната между Русия и НАТО в балтийските държави, която се води в САЩ през последните няколко години.

 

Ключовата идея на тези текстове: Калининградската област е „кинжал в сърцето на Европа“, а в случай на военен конфликт в балтийските държави този „непотопяем самолетоносач на Путин“ трябва да стане мишена на първи удар на Северноатлантическия алианс.

 

Един от създателите на подобни пропагандни кампании, Джеймстаунската Фондация, дори пише, че след войната територията на бившата Калининградска област ще трябва да бъде дарена на Полша. Сякаш тя го заслужава.

 

Така че Варшава знае за какво харчи парите си, когато става въпрос за гореспоменатата територия.

 

Друг е въпросът дали след войната ще остане нещо от самата Полша?

 

 

 

Александър Носович, Rubaltic.Ru, Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа