Двете основни версии за загадъчното произшествие с американската атомна подводница в Тихия океан

Двете основни версии за загадъчното произшествие с американската атомна подводница в Тихия океан
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

Специалисти от ВМС на САЩ започнаха да изучават щетите, причинени от атомната подводница „Кънектикът“ в Южнокитайско море. Припомняме, ядрената подводница се сблъска с някакъв неизвестен обект. И въпреки че инцидентът е обвит в строга военна тайна, все пак могат да се предположат някои възможности за случилото се. И те са свързани с каква задача е изпълнил този американски кораб.

 

И така, „Кънектикът“ се сблъска с неизвестен обект на 2 октомври. Според ВМС на САЩ на борда няма загинали, 11 моряци са ранени, но нараняванията им не са животозастрашаващи. Какви изводи могат да се направят от това веднага?

 

 

Първо, лодката не е била на поход. На походи американците карат с високи скорости - те нямат достатъчно подводници за всички задачи, трябва да побързат. Скоростите са такива, че шумоизолиращото покритие се откъсва от лодките, а частите от корпусите на американските подводници, които загубени, отдавна са станали нещо обичайно за ВМС на САЩ.

 

Скоростната лодка е шумна и много видима. Но в океана няма сила, която по някакъв начин да се възползва. Американците знаят, че колкото и да лети „Вирджиния“, никоя многофункционална ядрена подводница на потенциален враг няма да я хване. Китайците имат само шест такива, Русия формално има повече, но всъщност, ако преброим работещите единици, тогава САЩ доминират в морето и могат да си позволят високи скорости, за разлика от всички останали.

 

Но ако аварията се е случила на висока скорост, тогава „Кънектикът“ нямаше да слезе толкова лесно. Така се разби катастрофиралата подводница „Сан Франциско“, която се заби в скала, която не беше картографирана в движение. Тогава подводницата получи много сериозни щети и един член на екипажа загина.

 

Характерът на докладите за "Кънектикът" подсказва, че нищо подобно не се е случило - сблъсъкът е станал с ниска скорост. Това означава, че лодката вече е изпълнявала бойна мисия. В същото време това не беше без последствия - в мрежата изтече сателитна снимка на „Кънектикът“, за която се предполага, че плава към Гуам на повърхността. Тоест все още има някакви щети, в противен случай лодката нямаше да се появи.

 

Друг факт е установената зона на Световния океан, в която всичко се е случило - Южнокитайско море, тоест зоната, където китайският флот активно присъства. Нека запомним това. И така, какво е можело да се случи?

 

Няколко примера от миналото

 

На 21 януари 1983 г. атомната подводница „Проект 675“ К-10 на Тихоокеанския флот на ВМС на СССР, следвайки Южнокитайско море, се сблъсква с неизвестен подводен обект. Лодката продължава към базата. При проверката на повредения от сблъсък корпус са открити фрагменти от метал от друга подводница, чиято националност, както и съдбата й, остават неизвестни.

 

В Интернет можете да намерите информация, че две години по-късно в Китай е публикуван некролог за група учени, загинали при изпитания на ракетни оръжия на подводница, от които сега е прието да се заключи, че К-10 е потопил китайски дизелов съд -електрическа подводница. Дали това е вярно или не, няма да разберем със сигурност скоро, но може и да е така. И между другото, на К-10, както и на „Кънектикът“ нямаше загинали или тежко ранени.

 

Втори пример. На 20 март 1993 г. най-новият стратегически ракетоносец на Северния флот К-407 „Новомосковск“ се сблъсква с американската подводница „Грейлинг“ от клас „Есетра“. В този момент американците действаха срещу руския флот, използвайки същите методи, както срещу флота на СССР. Подводната лодка „Грейлинг“, въпреки почтената си възраст (постъпила на въоръжение през 1969 г.), тайно проследява „Новомосковск“ (въведен във флота през 1990 г.) в готовност за унищожаването му, както обикновено правят американските многоцелеви подводници с нашите ракетоносци. Но в един момент връзката се губи. Подводницата „Грейлинг“ предприе поредица от маневри, за да възстанови контакта, но не успя да избяга от „Новомосковск“ - и лодките се сблъскаха.

 

Това беше изненада за нашите подводници - те не знаеха, че американците се въртят наоколо, но въпреки това тяхното превъзходство в технологиите и стелт все пак не позволиха да се избегне сблъсък. Както и в случая с "Кънектикът", няма жертви - лодките се удрят с ниска скорост.

 

Версии на случилото се

 

Могат да се направят някои аналогии. Ако „Кънектикът“ се е сблъска със следяща я китайска или друга подводница, тогава мащабите на щетите на голямата и издръжлива американска подводница биха били съпоставими с тези на К-10, К-407 или „Грейлинг“. В същото време хипотетичната втора подводница трябва да е китайска - иначе защо американците биха я следили? Тук обаче може да има и изненади. Но, те може да станат известни. Китай може да скрие повредена подводница (има къде), но след това, както се казва, тя ще „изчезне“ за известно време (същите китайци имат подземни бази за подводници в скалите, повредена подводница може да бъде скрита там за много дълго време). Така че данните за проблеми в китайския флот след този сблъсък може да се появи.

 

Вторият момент, който поражда съмнения, е за коя подводница на ВМС на САЩ говорим. Американците отдавна са престанали да „висят на опашката“ на подводницата -мишена; днес проследяването се извършва по различен начин, отколкото през миналия век. Разстоянията за проследяване са се увеличили, а хидроакустиката на съвременните подводници (към които е невъзможно да не се включи типа „Морски вълк“, въпреки възрастта на тези подводници) е толкова добра, че е трудно да си представим сблъсък с „пропуснат“ подводница, честно казано. Ето защо версията с подводницата може да се счита за съмнителна. Какви други възможности може да има?

 

Известен американски видеоблогър, а в миналото оператор сонар от подводница от клас „Лос Анджелис“, Аарон Амик, публикува видео, анализиращо какво е могло да се случи. Амик отхвърля сблъсък с друга подводница или надводен кораб, като твърди, че повредата на друга лодка или кораб не може да бъде скрит. Ще изясним още веднъж - не може да се укрива за дълъг период от време, но ако в рамките на няколко седмици няма новини за нечия подводница или кораб, които са скрити за непредвидени ремонти, тогава да, Амик е прав. Също така Амик отхвърли сблъсък с кит или безпилотен подводен апарат - на „Морският вълк“ дори не би се почувствал тласък от такъв удар. И е вярно.

 

Амик прави следното заключение. Южнокитайско море е трудна зона за гмуркане, на дъното има сеизмична и вулканична активност, което води до периодични промени в терена. Предполага се, че „Кънектикът“ се е сблъскал с планина при ниска скорост и причината за това е именно промяната на релефа поради появата на вулканична лава на дъното и нейното втвърдяване. Това е доведеро до увеличаване на височината на планината, за което американците не са знаели, а при опит да се „подхлъзне“ над планината, подводницата леко я е закачила.

 

Възможно ли е това? Да, доста. И ако повредена неамериканска подводница или кораб не „изплува“ никъде, тогава тази версия трябва да се приеме като по-вероятна. Но трябва да се направи една уговорка

 

Това, за което американците мълчат

 

Какво правеше „Кънектикът“ в Южнокитайско море? Следил ли е някаква китайска подводница? Това не е много правдоподобно, „Морските вълци“ в САЩ често се използват за различни специални задачи, които ще бъдат трудни за „Вирджиния“. Можем спокойно да предположим, че този път „Кънектикът“ също е имал специална задача, а не само търсене и проследяване.

 

Какво би могло да бъде? Например, това може да е било разузнаване на китайски стационарни хидроакустични станции в дъното. Обикновените хора не знаят това, но водещите страни по света - СССР и САЩ в миналото, Китай днес - понякога издигат наистина чудовищни структури на морското дъно: хидроакустични станции, чиито размери на антените се измерват в десетки метри, понякога повече от сто. А това са тежки конструкции.

 

Удар по такава антена, която американска подводница би могла да закачи при неуспешна маневра или подход, ще бъде точно както е описано в медиите - способна да нанесе щети на подводницата, чувствителна, но не и опасна. Дори само защото подводницата е плавала с ниска скорост. Ако китайците са поставили своите сонарни системи някъде в неутрални води, тогава американците просто не могат да минат и да не ги изследват. Оттук и специалната мисия на подводницата. Но нещо може да се е объркало. Това косвено се потвърждава от факта, че Китай реагира на новината за сблъсък с нещо.

 

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян направи грубо изявление с искане американците да разкрият подробности за инцидента, включително възможни щети за околната среда поради радиоактивно замърсяване. Разбира се, няма никакви щети по „Кънектикът“, които биха могли да причинят изтичане на радиоактивна охлаждаща течност в околната среда, в противен случай лодката нямаше да се добере със собствени сили до Гуам. Въпреки това всичко изглежда така, сякаш китайците знаят нещо. И сякаш „са се подигравали“ на американците.

 

Като цяло този случай е само още едно напомняне, че докато светът е над водата, там в дълбините се води тайна борба, изпълнена с повредени или мъртви подводници, както и с ранени и мъртви моряци. И никога не свършва. В подводния свят няма реален мир - за това наистина говори този инцидент.

 

 

Александър Тимохин, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа