На грешното място, с грешния човек

На грешното място, с грешния човек
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.05.2021
  • Сподели:

За последен път Анна Дудич получава съобщение от дъщеря си на 23 май. Тя ѝ пише „мамо“, но приключва дотам. Изглежда сякаш е била прекъсната. По-късно Дудич научава, че 23-годишната ѝ дъщеря е арестувана в Беларус.

 

Сега майката гледа отново и отново заснето от беларуските власти видео, публикувано във вторник, което показва дъщеря ѝ София Сапега в ареста. И търси следи от изтезания.

 

„Надеждите ми сигурно се основават на чудо и на знанието, че дъщеря ми определено не е виновна за нищо“, казва Дудич, цитирана от Ройтерс. Тя е отишла да я види в ареста, но е допусната само да ѝ остави дрехи, тоалетни принадлежности и храна, без да се срещне с нея.

 

Според Анна Дудич цялата вина на дъщеря ѝ София Сапега се състои в това, че е била на грешното място в грешното време.

 

Тя беше арестувана от властите в Беларус в неделя заедно с приятеля си – журналистът Раман Пратасевич. Двамата пътуваха с полет на Ryanair от Гърция за Литва, който беше принуден да кацне в Минск, съпроводен от изтребители. Пратасевич и Сапега бяха свалени от самолета и арестувани и се предполага, че сега са в следствен арест.

 

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“.

 

Раман Пратасевич веднага беше посочен като мишената на това действие заради опозиционната си дейност. По време на масовите протести в Беларус той беше един от хората, които поддържаха най-популярния опозиционен канал в Телеграм – Nexta-Live.

 

През цялото време той живееше извън Беларус, а когато се озова във въздушното пространство на страната, самолетът, на който пътуваше, беше свален на земята.

 

София Сапега обаче дори не е гражданка на Беларус. Родена е в Русия и учи в университет в Литва. Според висшето учебно заведение е била на почивка в Гърция и с приятеля си и се е готвила да защити магистърската си теза.

 

Не е известно да се е занимавала с опозиционна дейност. „София не е изразявала активно позицията си за Беларус и протестите. Семейството ни като цяло е встрани от политиката“, разказва майката на студентката Анна Дудич.

 

Тогава как стана така, че София Сапега се озова в беларуски арест, където ще остане най-малко два месеца, и може да бъде обвинена в подклаждане на безредици и нарушаване на обществения ред?

 

Засега единственото логично обяснение е това на майка ѝ – че се е озовала на грешното място в грешното време. И най-вече с грешния човек – приятеля си Раман Пратасевич, смятан на трън в петата на режима на Александър Лукашенко в Беларус.

 

Според очевидци, цитирани от Дойче Веле, когато Пратасевич рабира, че ще бъде арестуван, той дава телефона и лаптопа си на Сапега. След това тя също е задържана.

 

Във вторник в социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как София седи на стол и сякаш рецитира предварително подготвен текст – признание, че е била администратор на канал в социалната мрежа Телеграм, в който са публикувани лични данни за служители на беларуските сили за сигурност – действие, което в Беларус се смята за престъпление.

 

Близките на София Сапега смятат, че това „признание“ е направено под натиск. Лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска написа, че Сапега изглежда подложена на „психологически натиск“. Подобно видео с Раман Пратасевич се появи преди дни предизвика страх за живота на 26-годишният мъж, който според близките си и съмишлениците си е подложен на изтезания в ареста.

 

Според съобщение на външното министерство на Русия, чиято гражданка е Сапега, тя е арестувана „във връзка с подозрения, че между август и септември 2020 г. е извършила престъпления по няколко члена от беларуския наказателен кодекс“ и може да ѝ бъдат повдигнати обвинения.

 

Руското външно министерство съобщи, че ще ѝ предостави консулски услуги, но Москва досега не се е застъпила за нея.

София Сапега учи международно право и право на Европейския съюз в Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс – създаден в Минск, но затворен от беларуските власти през 2004 г. и преместен зад граница. Учебното заведение публикува позиция, в която осъди ареста на студентката и призова тя да бъде освободена.

 

„Солидарни сме с всички незаконно задържани беларуси и тези, които са обект на безпрецедентно политическо преследване. Противопоставяме се на неоправданото задържане на София Сапега“, пише в позицията на университета. В нея Сапега е описана като „уважавана заради академичните си постижения и репутацията си“ сред колегите и преподавателите си.

 

Ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс е Сергей Игнатов – бивш министър на образованието на България и професор по египтология. Пред бТВ той казва, че десетки студенти в университета са обект на преследване. „Над 50 човека, наши студенти, са арестувани по една или друга причина. Имаме няколко – четирима, които са признати за политически затворници“, каза той.

 

Майката на София Сапега казва, че иска единствено дъщеря ѝ да бъде отново свободна и да се върне към стария си живот. „Но, разбира се, след неделя вече няма „стар живот“. Ние сме в нов етап от живота си. Нов етап, който е страшен.“

Станете почитател на Класа