Австралийският премиер призова ЕС да освободи 3,1 млн. ваксини

Австралийският премиер призова ЕС да освободи 3,1 млн. ваксини
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    08.04.2021
  • Сподели:

Австралийският премиер Скот Морисън поиска от Европейския съюз да освободи пратка с над 3 милиона дози ваксина срещу коронавирус, след като блокът отрече твърденията на Канбера, че е спрял доставките.


„3,1 милиона от договорените ваксини, на които разчитахме в началото на януари, за когато си бяхме поставили поредица от цели, не се появиха в Австралия", каза Морисън пред репортери рано вчера за липсващите дози, разработени от AstraZeneca, „Очевидно това е оказало значително въздействие върху ранното пускане на програмата за ваксинация. Това е прост факт. Това е проста математика - 3,1 милиона от 3,8 милиона дози не са дошли в Австралия."


Премиерът повтори коментарите, направени от него и редица длъжностни лица предишния ден, хвърляйки вината върху ЕС за изоставането на имунизацията в Австралия. Но след като блокът отрече обвиненията късно във вторник, Морисън заяви, че е „доволен да чуе, че Европейският съюз от днес за утре декларира, че не се стреми да ограничава тези ваксини".


Той добави, че „ще пише отново, успоредно, и на AstraZeneca, за да поиска лицензии за износ за пълния размер на дозите, 3,8 милиона, които трябва да бъдат предоставени на Австралия".


По време на пресконференция във вторник говорител на Европейската комисия заяви, че ЕС е отхвърлил само една от общо 500 заявки за ваксина, тъй като през януари е затегнал правилата за износ – това е пратка от 250 000 дози за Австралия. ЕС обаче отрече обвиненията, че това е попречило на милиони дози да пристигнат в Австралия.


Брюксел многократно е казвал, че на AstraZeneca може да бъде забранен определен износ, докато не изпълни договорните си задължения в Европа, като служителите на ЕС твърдят, че не носят отговорност за неизпълнението на ангажиментите на компанията.


Съгласно по-строгия режим на ЕС за контрол на износа, компаниите, които ще доставят ваксини извън Европа, но имат съществуващи договори за доставка с блока, първо трябва да поискат разрешение от правителствата на страните, в които се произвеждат дозите. Европейската комисия също има правомощието да отмени тези искания, особено ако фирмата не е изпълнила договорените поръчки.


Докато Морисън прогнозира през януари, че 4 милиона австралийци ще бъдат ваксинирани до края на март, към 5 април само около 855 000 души са били ваксинирани. Ваксината AstraZeneca трябваше да засили първоначалната ваксинация в страната, като допълни още 50 милиона дози, произведени от базираната в Мелбърн фирма за биотехнологии CSL Ltd. Въпреки че Австралия също е внесла и ваксината, разработена съвместно от Pfizer и BioNTech, това не е направило много за овладяване на недостига, като тук изоставането е над 80% от първоначалната цел.

Станете почитател на Класа