Как чип от един долар повлия на цените на телевизори и лаптопи по целия свят

Как чип от един долар повлия на цените на телевизори и лаптопи по целия свят
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    08.04.2021
  • Сподели:

Недостигът на дисплей контролер, оценен на един долар, предизвика криза в световната полупроводникова индустрия, съобщава South China Morning Post.


Кризата с чипове се дължи на няколко фактора. Тя беше предизвестена от грешно изчисление на компаниите в бранша, които предвиждаха намаляване на разходите на обществото в рамките на пандемията. Локдауните обаче накараха много потребители да надстроят своите устройства, за да работят и учат дистанционно, която увеличи търсенето. По този начин пандемията се превърна в широко разпространен по света „черен петък".


Трябва да се отбележи, че технологията на производство на тези чипове е остаряла. Специалните машини, използвани за процеса, се изчерпват. Междувременно търсенето продължава с високи темпове и вече надхвърля технологичното поле. При тези обстоятелства производителите не могат да задоволят нуждите на пазара.


Освен това разширяването на производствените линии за този компонент няма икономически смисъл. Съществуващите линии са настроени за почти перфектни изпълнения, което означава, че драйверите за дисплей от начално ниво могат да бъдат направени за по-малко от един долар. На свой ред закупуването на ново оборудване и започването с по-ниска възвръщаемост би довело до много по-големи разходи.


Това, което допълнително влошава ситуацията, е липсата на стъкло. Основните производители на материала съобщават за произшествия на производствени площадки, включително затъмнение в завода Nippon Electric Glass Co (Япония) през декември 2020 г. и експлозия в завода на AGC Fine Techno Korea (Южна Корея) миналия януари. Производството вероятно ще продължи да се забавя поне през следващото лято, каза Йошио Тамура, съосновател на DSCC, консултантска компания, специализирана в бранша.


Заедно тези фактори са довели до недостиг на продукти и вследствие на това са увеличили разходите за дисплейни панели с течни кристали, основни компоненти за производството на телевизори и лаптопи, както и на автомобили, самолети и други различни машини.


„Никога не съм виждал подобно нещо през последните 20 години от основаването на нашата компания", каза Джордан Ву, главен изпълнителен директор на Himax Technologies Co., водещ доставчик на драйвери за дисплеи. "Все още не сме достигнали позиция, при която да виждаме светлината в края на тунела", оплака се той.

Станете почитател на Класа