Орбан търси съмишленици за създаване на нова група в ЕП

Орбан търси съмишленици за създаване на нова група в ЕП
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.03.2021
  • Сподели:

В сряда „Фидес“ напусна групата на ЕНП

 

Унгарската управляваща партия „Фидес“ води разговори с консервативни политически сили, включително с италианския популист Матео Салвини, в стремежа си да бъде създадена нова група в Европейския парламент, заяви премиерът Виктор Орбан в радиоинтервю, цитиран от Ройтерс. В сряда партията му напусна консервативната група ЕНП в Европейския парламент след продължителен спор.

 

Орбан каза, че след напускането на групата на Европейската народна партия са водени разговори с националистически съюзници в Полша, без да назове партия.

 

„Фидес“ води разговори и със Салвини и Джорджа Мелони, която е лидер на „Италиански братя“, националконсервативна партия, каза той.

 

„Няма нужда да бързаме“, допълни Орбан в седмичното си интервю за държавното радио.

 

По думите му целта е да има политически дом за ФИДЕС и други сили в Европа като нея, които не искат да приемат мигранти и искат да „защитават“ традиционното семейство.

 

Решението да напусне ЕНП дойде веднага след като консервативният блок гласува за промяна на правилата, която отвори път за отстраняване на „Фидес“ от своите редици. ЕНП, която обединява главните европейски десноцентристки партии, е най-големият блок с право на глас в Европейския парламент.

Станете почитател на Класа