Животът в САЩ - поглед отвътре

Животът в САЩ - поглед отвътре
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.03.2021
  • Сподели:

Живея в САЩ от няколко десетилетия и бих желал накратко да разкажа за жизнения стандарт в тази страна. Разбира се, доходите са разпределени доста неравномерно. Тези, които получават милиони или стотици хиляди долари годишно са около 5% от населението, докато примерно на половината американци доходите им са толкова ниски, че по закон от тях изобщо не прибират данъци.

 

Представете си, че човек печели 40 хиляди долара годишно. Изглежда много, но структурата на разходите в Съединените щати е такава, че след плащания за всичко необходимо от тези 40 хиляди не остава почти нищо. Преценете сами. Наемите на жилища, разбира се, варират от щат до щат, от град до град, но обикновено не по-малко от хиляда долара на месец. По-често - повече от две хиляди, особено в градовете. Изключение правят апартаментите, разположени под нивото на земята, тоест мазета и за тях се плащат около 600 долара на месец за тях. И трябва да търсите добре за такива.

 

Сега нека вземем медицински услуги. Тяхната цена зависи от това дали имате застраховка или не. Ако имате, тогава за тях плащате по няколкостотин долара на месец, не по-малко от двеста. Тази застраховка включва най-основните медицински услуги. Например не покриват работата на зъболекар или офталмолог. Добрата здравна застраховка струва много повече, над хиляда долара на месец, и е извън възможностите на огромен брой хора. Много от тях нямат никаква застраховка.

 

А ако няма застраховка, тогава едно обаждане на линейка ще ви струва хиляда долара и за един ден в болнично отделение ще трябва да платите поне две хиляди. Едно посещение на лекар струва около сто и петдесет долара. За такива пари лекарят просто ще разговаря с вас, бързо ще ви прегледа и дори ще пропусне кардиограмата. Между другото, това е отговорът на въпроса защо чернокожите в Съединените щати имат много по-висока смъртност от коронавирус в сравнение с белите. Чернокожите боледуват вкъщи, защото много от тях нямат пари за застраховка. Например, разглеждайки статистически данни за щата Алабама, където има колосална смъртност, а буквално на двеста мили на север има град, в който се намира добра технологична компания, в който доходите на жителите са високи и смъртността е минимална.

 

Що се отнася до храната, обикновено се харчат около сто и петдесет долара на човек на седмица. Говоря за ежедневна, основна храна, в това количество не са включени екзотики като омари и освен това не отчитам разходите за алкохол. Разбира се, можете да живеете на картофи и хляб с вода, тогава ще бъде по-евтино. Това не е просто идиом, мнозина бедни спестяват колкото могат от храна.

 

Имайки предвид всичко това, разбираемо е защо доход от две хиляди долара на месец би бил доста под минималния жизнен стандарт. Имайте предвид, че държавната пенсия е малка и в тесни граници - обикновено между 900 и 2000 долара на месец. По-висока на практика няма, дори и за относително заможни хора. За някои хора пенсията не се ограничава до плащания от държавата. Понякога пенсионерът получава допълнително заплащане от бившия си работодател, но това обикновено не се отнася за нископлатени хора. Самите хора също спестяват пари за старост, но отново нископлатените не могат да си го позволят. Това също трябва да се вземе предвид, когато оценяваме стандарта на живот в Съединените щати. Повечето живеят от заплата до заплата.

 

Ако говорим за престъпност, тя не е висока в страната като цяло. Въпреки това държа до себе си зареден револвер, вкъщи имам пушка и пистолет. Вече отдавна получих разрешение за съхранение и скрито носене на оръжие. Полицай, когото познавам, ми даде съвет: ако някой нахлуе у дома, да убивам. Ако само го нараня, тогава по-късно ще бъда съден. Нападателят ще каже, че единствено е почукал на вратата да поиска вода за пиене. Наистина се надявам да не ми се налага да използвам оръжие.

 

Може да ме попитат, защо живея в Америка при това положение по отношение на цени, заплати и пенсии? Доходите ми са много по-високи от средните за САЩ. В Америка професиите, които са търсени и в същото време висококвалифицирани, са много добре платени. Подчертавам, че трябва да бъдат изпълнени едновременно две условия: отлична квалификация и нуждата от вас именно в сферата, където вашата квалификация е висока. Например, дълги години съм работил като научен консултант за съдилищата. Корпорации съдят корпорации, поканените консултанти получават стотици долари на час и съдебните спорове могат да отнемат много време.

 

Условията за моята научна работа също бяха много добри: добре оборудвана лаборатория, широк достъп до съответната литература и т.н. За мен има още един плюс в американския живот: държавата не се меси в частните дела, плащам си редовно данъците и към мен няма въпроси.

 

Разбира се, не само консултантите правят много добри пари, но и адвокатите, лекарите, специалистите от редица други професии. Много имигранти обаче нямат такива професии. Те работят на относително нискоквалифицирани позиции. Животът им в никакъв случай не е сладък.

 

 

Анатолий Клесов,  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа