Караницата между саудитците и Америка открива нов пазар за оръжие за Русия

Караницата между саудитците и Америка открива нов пазар за оръжие за Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.03.2021
  • Сподели:

Близките съюзници САЩ и Саудитска Арабия влязоха в остра дипломатическа битка. Вашингтон обяви Рияд за виновен за убийството на саудитския журналист Хашоги, като даде да се разбере, че връзката вече няма да бъде същата. Саудитците, които са напълно зависими от Америка във военната сфера, усетиха своята уязвимост и вероятно ще започнат да търсят нови партньори. Как тази ситуация е изгодна за Русия?

 

Новата администрация на САЩ реши да съживи скандала около убийството от 2018 г., обвиняем по което се счита саудитският престолонаследник, който е и министър на отбраната на кралството Мохамед бин Салман. Миналият петък американското национално разузнаване публикува доклад, в който се посочва, че принцът лично е одобрил екзекуцията на журналиста на “Вашингтон Пост”, поданика на Арабия Джамал Хашоги, тъй като смята журналиста за заплаха за сигурността на кралството.

 

Президентът Джо Байдън обеща в понеделник да разкрие нова стратегия за отношения с кралството, което доскоро се смяташе за основния стълб на САЩ в ислямския свят. Байдън също обяви санкции срещу 76 граждани на Арабия, които според него са виновни не само за убийството на Хашоги, но и за репресии срещу дисиденти. Министерството на финансите на САЩ вече наложи лични санкции срещу най-близкия съветник на принца, бившия заместник-ръководител на Общата разузнавателна служба на кралството Ахмед Асири.

 

„Като цяло преглеждаме изцяло връзката, за да гарантираме, че тя отразява по-добре нашите интереси и ценности в бъдеще“, заяви по-рано държавният секретар Антъни Блинкен. Той обясни, че „повторното калибриране“ на сътрудничеството ще се отрази и на доставките на оръжия, договорени с Доналд Тръмп. "Опитваме се да гарантираме, че в дългосрочен план това, което доставяме, се използва за отбраната на кралството, а не за настъпателни операции", каза ръководителят на Държавния департамент.

 

Още през 2018 г. Сенатът на САЩ единодушно - с гласовете както на демократите, така и на републиканците - обвини принц бин Салман за убийството на Хашоги. Нито тази присъда, нито специалният доклад на Съвета за правата на човека на ООН (който също посочи вината на саудитските власти в „извънсъдебната екзекуция“ на журналиста) не разклати желанието на Доналд Тръмп да си сътрудничи с Рияд. Така най-голямата сделка с оръжие в историята на САЩ на стойност 109,7 милиарда долара остава в сила. Договорът за оръжие означава по-специално доставка на ракети, бомби, бронирани превозни средства, системи за противоракетна отбрана и военни кораби за крайбрежната зона. За саудитците, които са нахлули в Йемен от 2015 г., такива доставки са от съществено значение.

 

Докторът на военните науки Константин Сивков вижда в решението на Вашингтон да „накаже“ саудитците пример за сблъсъка на либералния фундаментализъм с абсолютна монархия, която няма нищо общо с либерализма. В същото време, по време на януарската атака на Капитолия, самите САЩ демонстрираха вътрешна нестабилност пред саудитците, каза експертът.

 

„Арабите обикновено не прощават проявите на слабост. Още по времето на Тръмп, те осъзнаха, че САЩ вече не могат да бъдат надежден гарант за тяхната стабилност, защото всеки момент американците могат да напуснат Близкия изток като цяло, заключвайки се във вътрешните си проблеми. Саудитците се нуждаят от нов сюзерен, кралството търси нов покровител “, обясни източникът.

 

„Както показа войната в Йемен, в своя силов компонент Саудитска Арабия е много уязвима държава. Нейната армия разполага с най-модерната технология, но все пак е слаба. Това е втората причина за търсенето на нов покровител “, добави Сивков. На този фон, експертът не изключва влиянието на Русия върху Саудитска Арабия да нарасне в близко бъдеще.

 

„За разлика от Вашингтон, Москва показа своята последователност в политиката си в Близкия изток, включително последователност в отношенията с Рияд. Страната ни укрепва авторитета си в региона. И не само поради военната операция в Сирия, но и благодарение на фината дипломация, способността да се водят преговори с всички: араби, турци, Иран и Израел “, изброи експертът.

 

Според Сивков конфликтът между САЩ и саудитците може да доведе до отваряне на саудитския пазар за доставка на продукти от военно-промишления комплекс от Русия. „Вече навлязохме на този пазар. Кралството закупи от нас, по-специално БМП-3. Но сега саудитците ще се интересуват от целия спектър на нашите оръжия. На първо място, това са комплексите С-400, които значително превъзхождат американските “Пейтриът”, които саудитците притежават. Второ: зенитно-ракетни системи с малък обсег, които осигуряват защита срещу безпилотни летателни апарати и крилати ракети. Това са "Панцир" и "Тор". А също средства за радио-електронната война - в тази област страната ни изпреварва останалия свят. Може би и отделни доставки на нашите продукти за флота. Танковете и самолетите са малко вероятни, тъй като саудитската армия е наситена с тези продукти, при това с американски модели“, обясни Сивков.

 

Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите, предупреждава, че саудитците са много специфични клиенти. „Що се отнася до военно-техническото сътрудничество, саудитците купуват непропорционално количество оръжия и значителна част от него не се използва. В действителност тези покупки имат чисто политически характер: под прикритието на закупуване на оръжие Саудитска Арабия купува услуги, гаранции за сигурност и липса на критики “, каза Пухов.

 

На теория Рияд може да купи всичко от Русия - самолети, ракети С-400, нова партида автомати “Калашников”. „Изключително трудно е да се предскаже какво точно саудитците ще поискат от нас, защото те го виждат като „подкупване“ на Русия за лоялността ѝ към себе си както в региона, така и на световната сцена“, обясни източникът.

 

Пухов смята кралството за най-големия отбранителен пазар сред страните, които нямат собствена развита отбранителна индустрия. „То няма собствено отбранително производство, внася 95% от всички оръжия. Оказва се, че от една страна се нуждае от всичко, от друга страна, всичко това вече е налице. И тъй като основната мотивация на Саудитска Арабия при закупуването на оръжия е да „засмуче“ страната на продажба, тя винаги е купувала много от САЩ, малко по-малко от Великобритания, малко повече от Франция и наскоро започна да купува от Китай. Сега, когато Русия провежда такава активна външна политика в Близкия изток, саудитците разбраха, че също трябва да ни благодарят малко “, обясни експертът.

 

Бившият заместник-началник на Главното управление за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната, експертът Евгений Бужински също не изключва, че доставките на оръжие от Русия до кралството могат да се разширят. "Възможно е. Например Саудитска Арабия се интересуваше от С-400. Можем да продаваме оръжия, но американците, разбира се, ще възразят. На теория за нас има повече възможности в Саудитска Арабия, отколкото в Турция. Сега армията на кралството разполага с всички видове: самолети, кораби, танкове. 90% от тях са американски модели. Ако има френски, то са единици. Както знаете, руското оръжие не винаги е съвместимо с американското оборудване “, припомни експертът.

 

Заслужава да се отбележи, че кавгата с Вашингтон съвпадна с поредната неприятност за Рияд - в неделя столицата на кралството беше подложена на въздушна атака от страна на бунтовниците хусити от съседен Йемен. Хуситите казаха, че с помощта на ракети и безпилотни летателни апарати са успели да нанесат прецизни удари срещу важни цели не само в столицата, но и в градовете Абха и Хамис Мушайт в Югозападна Саудитска Арабия. Ракетните удари срещу саудитската столица продължиха в понеделник вечерта. Средствата за противовъздушна отбрана - най-вероятно американските “Пейтриът”- са успели да свалят една вражеска балистична ракета. Но саудитците не са напълно доволни от ефективността на системата за ПВО.

 

Кралството преживя последния такъв масиран въздушен удар през септември 2019 г., когато американските системи за противовъздушна отбрана не успяха да отблъснат удара по арабските петролни рафинерии. Месец по-късно Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия, заяви: Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства отново проявиха интерес към придобиване на нашите зенитни системи с малък и среден обсег “Панцир-С” и “Тор-М2Е” съответно.

 

Раздалечаването между Вашингтон и Рияд отваря възможности и за Москва. Предвид дългогодишния интерес на саудитските военни към руските системи за противовъздушна отбрана С-400 “Триумф” и другите видове оборудване, руският военно-индустриален комплекс ще може значително да разшири присъствието си на Арабския полуостров. През 2015 г. Рияд дори призна желанието си да купи ракетни системи “Искандер”.

 

 

Ирина Яровая, Наталия Макарова, Николай Василев,  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа