Иран с прудепреждение за "странични ефекти върху дипломацията"

Иран с прудепреждение за "странични ефекти върху дипломацията"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.03.2021
  • Сподели:

По-рано Иран отхвърли поканата от глобални партньори на Съвместния цялостен план за действие за 2015 г. (JCPOA) за обсъждане на потенциалното завръщане на страната от Близкия изток към масата за преговори. Иран многократно е заявявал, че няма да води преговори, докато санкциите на САЩ останат в сила, позиция, категорично противопоставена от властите във Вашингтон.

 

Иран предупреди в понеделник, че очертаващата се резолюция, която се очаква да бъде представена по-късно тази седмица от управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия, ефективно ще подкопае текущите дипломатически усилия между двете страни.

 

Позовавайки се на документ, публикуван от иранската мисия във Виена, Франс прес съобщава, че задаващата се резолюция конкретно ще саботира тримесечно споразумение, разработено наскоро между ядрения надзорен орган на ООН и иранските представители.

 

„Трябва да предупредя, че действията срещу нашите очаквания ще имат неблагоприятно въздействие върху дипломатическите процеси и могат бързо да затворят прозорците на възможностите“, каза Али Рабией, говорител на иранското правителство, пред репортери във вторник.

 

Той добави, че Иран очаква „всички страни да действат рационално и разумно и да знаят стойността на мимолетните моменти“.

 

„Все още сме отдадени на дипломацията“, подчерта говорителят.

 

Потенциално компрометираното споразумение на Междунароната агенция за атомна енергия позволява на иранските служители да съхраняват данни от камерите за ядрената програма на Иран за период от три месеца, вместо да бъдат предадени директно на наблюдателското тяло.

 

Ако обаче строгите санкции, поставени срещу Иран, не бъдат отменени до края на трите месеца, Техеран ще бъде освободен, да изтрие въпросните данни.

 

Али Рабией отбеляза пред пресата, че временното споразумение подчертава готовността на Иран да покаже „добра воля“, но че сега топката е фактически в полето на други страни.

 

Той отбеляза, че Великобритания, Франция, Германия и други европейски страни по сделката от 2015 г. трябва да направят нещо, което да съвпада с усилията на Техеран.

 

Сделката на Иран с Международната агенция за атомна енергия се случи след като Техеран прие законодателство миналата година, което призовава за спиране на някои ангажименти по Съвместния всеобхватен план за действие.

Така например става въпрос за инспекции, в случай че входящата администрация на Байдън или не успее да облекчи наложените от Съединените щати санкции, или ако европейските партньори не предложат своята помощ по въпроса.

 

Законодателството от декември 2020 г. изискваше Съединените американски щати да премахнат санкциите до 21 февруари; ако обаче Вашингтон не успее да спази крайния срок, това ще ограничи достъпа на Международната агенция по атомна енергия до иранските ядрени обекти. Тъй като Съединените щати не направиха абсолютно нищо по въпроса, ограниченията влязоха в сила на 23 февруари.

 

Отношенията между Ислямската република и Съединените щати остават хладни след оттеглянето на Вашингтон от Съвместния всеобхватен план за действие през 2018 г.

Това е така заради твърденията на администрацията на Тръмп, че Техеран е нарушил споразумението. Оттеглянето предизвика редица санкции, които преди това бяха отменени, да бъдат възстановени и последвано от така наречената кампания за „максимален натиск“ срещу Иран.

В момента както Съединените американски щати, така и Иран многократно са се призовавали един друг да направят първия ход, но без резултат.

 

 

Габи Арансибия,  Превод: СМ

Станете почитател на Класа