Имайте го предвид, ако ще ходите в Занзибар

Имайте го предвид, ако ще ходите в Занзибар
 • Публикация:  classa.bg***
 • Дата:  
  03.03.2021
 • Сподели:

При нас няма коронавирус, твърдят в Занзибар. И все повече хора, включително от България, се стичат към слънчевия остров. Опасна заблуда, предупреждават германски издания.

 

 

 

Палми, плажове, слънце, море, развлечения - всичко това предлага на гостите си остров Занзибар. При това без да се налага да се носят маски и да се спазва дистанция. Защото там коронавирус няма.

 

Как Занзибар победи вируса с божията помощ

 

Островната група е част от Танзания, която вече е победила Ковид-19. Така поне твърди президентът на страната Джон Магуфули. От май 2020 година здравното министерство не предоставя данни за пандемията на Световната здравна организация. А след една тридневна национална молитва през юни, в която се включиха милиони танзанийци, президентът Магуфули обяви, че „с божията сила вирусът е бил прогонен от Танзания", припомня „Ди Цайт" в обширна публикация по темата.

 

Президентът на Танзания

 

Президентът Джон Магуфули

С аргумента, че в Танзания няма коронавирус, Магуфули отказва всякакви ваксини. „Господ ни чу. Враговете ни могат да си говорят каквото искат, но ние тук сме на сигурно място", повтаря президентът. Истината обаче е друга: в момента коронавирусът се разпространява много бързо в Танзания, включително южноафриканската мутация. Болниците в Дар ес Салаам връщат пациенти, защото нямат свободни места, липсват кислородни бутилки, а лекарите масово издават смъртни актове с диагноза „остро възпаление на белите дробове".

 

Но президентът не иска и да чува за някакъв коронавирус. Медици, които говорят открито за Ковид-19, рискуват да бъдат уволнени или да останат без разрешително за упражняване на професията си. Наскоро ръководството на едно международно училище в района на Килиманджаро беше принудено да се извинява официално за разпространяването на „фалшива информация", след като заради разболял се очевидно от Ковид-19 ученик то обмисляше да прекъсне учебните занятия.

 

Магуфули, който е вярващ католик, очевидно смята други мерки за по-ефикасни: миналата събота и неделя отново бяха обявени за дни на национална молитва, а президентът препоръча на сънародниците си да залагат на традиционните методи за лечение и да си правят инхалации.

 

Междувременно туристическата дестинация Занзибар се превръща в африкански Ишгъл. Местното летище почти всеки ден приема самолети, извършващи чартърни полети, с които на острова пристигат много чуждестранни туристи - предимно от Русия и от източноевропейските страни. И все повече завръщащи се от Занзибар се сблъскват у дома с положителен тест за зараза с коронавируса. Нищо, че всеки един от тях е притежавал издаден в Занзибар документ с негативен резултат, пише „Ди Цайт".

 

Пристанището на Занзибар

 

Пристанището на остров Занзибар

Първоначално президентът Магуфули затвори летищата, границите и училищата. По улиците на големите градове бяха изградени мобилни установки за миене на ръце, а хората бяха призовани да носят маски. Но това беше през март миналата година. Междувремено 61-годишният президент радикално промени курса си - очевидно давайки си сметка какви поражения може да нанесе пандемията на политиката и икономиката. А че хората му вярват, когато твърди, че вирусът бил победен с божията помощ - за това има не само религиозни причини: 70% от танзанийците, които не са заети в селското стопанство, са принудени да разчитат на мизерните си надници от дребни услуги, търговия и занаятчийство. Голяма част от останалите работят в туризма, чиито перли Занзибар, Килиманджаро и Серенгети през миналата година са генерирали цели 17% от БВП на страната.

 

Вирусът и ваксините на белия човек

 

Начинът, по който протече първата вълна от пандемията, допълнително наля вода в мелницата на танзанийския президент. Защото кадрите с препълнените интензивни отделения и морги идваха от Ню Йорк, Лондон и Бергамо, а не от Найроби, Дакар или Лагос. Училищата в Танзания бързо отвориха врати, на пазарите отново започнаха да се тълпят хора, а туризмът набра скорост. И тогава дойде втората вълна на пандемията.

 

Междувременно в страната тежко се разболяват и много млади хора, а растящият брой на жертвите трудно може да бъде скрит. Президентът обаче залага на антизападната пропаганда и открито оспорва ефективността на „ваксините на белия човек".

 

"Опасно невежество", коментира в тази връзка германският „Франкфуртер Рундшау". Такова поведение представлява сериозна заплаха не само за Танзания, твърдят експерти и предупреждават, че източноафриканската страна може да се превърне в развъдник за нови опасни мутации на вируса.

 

 

 

Те са Мганга: традиционните лечители от Занзибар

Лечителката Муания Мзи разтрива тримесечното бебе, за да прогони от него злите духове – така наречените джинове. Лекарите установили, че детето страда от нелечимо мозъчно заболяване, но майката се доверява повече на традиционната занзибарска медицина. Мзи е една от близо 340 официално регистрирани целители на остров Занзибар, който е част от Танзания.

Масажи за прогонване на злите духове

 • Лечителката Муания Мзи разтрива тримесечното бебе, за да прогони от него злите духове – така наречените джинове. Лекарите установили, че детето страда от нелечимо мозъчно заболяване, но майката се доверява повече на традиционната занзибарска медицина. Мзи е една от близо 340 официално регистрирани целители на остров Занзибар, който е част от Танзания.

Мзи е на 56 и вече от 20 години се гприжи за болните. Занаята е усвоила от родителите си. Още в ранни зори тя започва да преглежда в собствената си клиника в Занзибар Сити. Майки с деца часове наред се редят на опашка, докато влязат при нея. Крепи ги надеждата за чудотворно изцеление.

Утвърден обичай

 • Мзи е на 56 и вече от 20 години се гприжи за болните. Занаята е усвоила от родителите си. Още в ранни зори тя започва да преглежда в собствената си клиника в Занзибар Сити. Майки с деца часове наред се редят на опашка, докато влязат при нея. Крепи ги надеждата за чудотворно изцеление.

През 2009 Занзибар прие закон, разрешаващ регистрацията на народни лечители, които ползват традиционни и алтернативни методи. Близо 2000 души чакат да бъдат регистрирани. Хаджи Мришо е един от тях – той помага на бременни жени, които искат нероденото им бебе да бъде защитено от зли сили, за да се роди живо и здраво.

Защита за неродените

 • През 2009 Занзибар прие закон, разрешаващ регистрацията на народни лечители, които ползват традиционни и алтернативни методи. Близо 2000 души чакат да бъдат регистрирани. Хаджи Мришо е един от тях – той помага на бременни жени, които искат нероденото им бебе да бъде защитено от зли сили, за да се роди живо и здраво.

Малко след раждането на малкото момче кожата му започнала постепенно да потъмнява и да се бели. Тогава изцелител му предписал компреси с отвара от различни растения. Много от жителите на Занзибар се доверяват на народната медицина, когато имат проблем със здравето – независимо дали става дума за кожни болести, депресия, фрактури или гонене на зли духове.

От кожни болести до счупени кости

 • Малко след раждането на малкото момче кожата му започнала постепенно да потъмнява и да се бели. Тогава изцелител му предписал компреси с отвара от различни растения. Много от жителите на Занзибар се доверяват на народната медицина, когато имат проблем със здравето – независимо дали става дума за кожни болести, депресия, фрактури или гонене на зли духове.

За да пропъди злите свръхестествени сили, обсебили тази жена, лечителят я полива с вода по врата. Който иска да се регистрира като лечител, трябва да е навършил 18 години, да има поне тригодишен опит в тази област и да представи препоръка от някой опитен шаман. После кандидатурата се обсъжда от 11-членен съвет.

Обсебени от злите духове

 • За да пропъди злите свръхестествени сили, обсебили тази жена, лечителят я полива с вода по врата. Който иска да се регистрира като лечител, трябва да е навършил 18 години, да има поне тригодишен опит в тази област и да представи препоръка от някой опитен шаман. После кандидатурата се обсъжда от 11-членен съвет.

Хората в Занзибар са суеверни и вярват, че злите духове причиняват физически и психически болести. Много от болниците са препълнени и зле оборудвани, затова на някои места лекарите дори препоръчват на пациентите да се обърнат към народни лечители.

Молитва за болните

 • Хората в Занзибар са суеверни и вярват, че злите духове причиняват физически и психически болести. Много от болниците са препълнени и зле оборудвани, затова на някои места лекарите дори препоръчват на пациентите да се обърнат към народни лечители.

И при Мзи идват хора, на които болниците не са успели да помогнат. „Аз съм по-добра от тях, знам повече за пациентите ми. При мен хората поне не умират“, казва тя. Мзи ги лекува предимно с отвари от билки и растения, които се пият. Много от хората прибягват до нейните илачи, защото медицинските услуги в страната са твърде скъпи.

Медицинските услуги не са по джоба на бедните

 • И при Мзи идват хора, на които болниците не са успели да помогнат. „Аз съм по-добра от тях, знам повече за пациентите ми. При мен хората поне не умират“, казва тя. Мзи ги лекува предимно с отвари от билки и растения, които се пият. Много от хората прибягват до нейните илачи, защото медицинските услуги в страната са твърде скъпи.
   
 • Автор: Исмаил Нермин

 

Станете почитател на Класа