CNN: Експертите на СЗО откриха в Ухан признаци за избухването на по-мащабно огнище на COVID-19, отколкото се смяташе

CNN: Експертите на СЗО откриха в Ухан признаци за избухването на по-мащабно огнище на COVID-19, отколкото се смяташе
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.03.2021
  • Сподели:

Както разказа в интервю за CNN ръководителят на екипа на СЗО, разследващ произхода на пандемията във Ухан, Питър Бенембарек, експертите са открили признаци на по-голямо от очакваното огнище на COVID-19 в Ухан през декември 2019 г. Също така учените са успели да установят, че през този период са циркулирали повече от десет различни щама на вируса. Това може да означава, че инфекцията е започнала да се разпространява много преди да бъде открита.

 

Експерти от групата на Световната здравна организация (СЗО), разследващи причините за пандемията, са открили признаци на по-голямо от изчисленото преди това огнище на коронавирус в Ухан през декември 2019 г., съобщи CNN.

Както каза пред канала ръководителят на делегацията на СЗО Питър Бенембарек, той и колегите му са открили няколко признака за по-широко разпространение на болестта. Учените за първи път установяват, че през декември в Ухан вече има повече от дузина щамове на вируса. Освен това специалистите разговаряха с първия, според китайските власти, пациент с COVID-19, служител в офиса, който, както е посочено, е бил заразен на 8 декември и не е пътувал никъде преди това.

 

CNN отбелязва, че нови, по-подробни данни, получени благодарение на пътуването на експерти на СЗО до Ухан, може да потвърдят опасенията на други учени, че болестта се е разпространявала в КНР много преди да бъде открита в средата на декември 2019 г.

 

Според Питър Бенембарек китайските учени са предоставили на експертите на СЗО документи за 174 случая на коронавирусна инфекция в Ухан - 100 от тях са потвърдени с лабораторни изследвания, а 74 - от клиничната диагноза на симптомите на пациентите. Както обяснява ученият, тези случаи най-вероятно са били по-тежки, защото веднага са били забелязани.

 

Това предполага, че през декември над 1000 души са могли да бъдат заразени с болестта в Ухан. „Все още не сме изградили никакви модели. Но според груби оценки е известно, че сред заразените, тежките случаи обикновено представляват около 15 процента и мнозинството прекарва болестта в лека форма “, коментира Бен Ембарек.

 

Ученият също така добави, че експертите на СЗО, в сътрудничество с китайските си колеги, са разширили изследваните видове вирусен генетичен материал, което е помогнало да се идентифицират 13 различни генома на SARS-COV-2, циркулиращи в Ухан през декември 2019 г. Тази констатация, в сравнение с данните за заболеваемост от други части на страната за същия период, може да помогне да се осигури по-добро разбиране за това как и кога коронавирусът се е разпространил преди декември.

 

Самият Питър Бенембарек се въздържа от изявления относно откритите 13 различни варианта на вируса и тяхното значение за разследването. Някои експерти, включително вирусологът от Университета в Сидни Едуард Холмс, вярват, че наличието на толкова много щамове в Ухан през декември 2019 г. може да означава, че болестта се движи по-дълго от очакваното.

 

Тези данни са в съответствие с други анализи, които показват, че вирусът се е появил при хората по-рано от декември 2019 г. и че е имало период на неидентифицирано разпространение, преди да бъде открит на пазара Huangan (в Ухан)“, каза Холмс.

 

CNN припомня, че делегацията на СЗО вече е провела голяма пресконференция за резултатите от работата си в Ухан. Оттогава обаче постепенно изплуват все повече и повече подробности за мисията. Както отбеляза Питър Бенембарек, китайската страна представи на чуждестранните експерти 92 предполагаеми инфекции от октомври до ноември 2019 г. - пациенти, които са имали симптоми на COVID-19 и чието заболяване е било тежко.

 

През януари тази година СЗО помоли тези хора да направят тест за антитела и 67, които се съгласиха да го направят, се оказаха отрицателни. Според Питър Бенембарек тези случаи трябва да бъдат разследвани допълнително, тъй като не е известно дали антителата остават след година или повече при хора, които са се възстановили от COVID-19.

 

В същото време ръководителят на експертната група на СЗО подчерта, че случаите, посочени от китайските колеги, са разпръснати във времето и в цялата провинция Хубей, където се намира Ухан, и не образуват масивни клъстери на болестта.

 

Питър Бенембарек каза още, че екипът на СЗО очаква да се завърне в Китай през следващите месеци, за да продължи работата. Ученият призна, че специалистите биха искали да проучат възможно най-скоро някои материали, до които не са успели да получат достъп по време на първото пътуване, по-специално проби от станцията за преливане на кръв в Ухан преди две години. Въпреки това, както посочи Питър Бенембарек, тези проби са много малки, съхраняват се за използване в случай на съдебен спор и няма механизъм, чрез който да ги поиска за проучване.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа