Искат Германия да промени конституцията за специална защита на малцинствата

Искат Германия да промени конституцията за специална защита на малцинствата
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    23.02.2021
  • Сподели:

Германия трябва да се бори с всички форми на дискриминация, като измени основните си закони, за да предостави гаранции на малцинствата и да създаде специално Министерство за социално сближаване, заяви група депутати в манифест, който предизвика противоречия онлайн.


„Всички форми на враждебност, свързана с групи, трябва да бъдат забранени", се казва в манифеста, който се подкрепя от вицепрезидента на германския Бундестаг Клаудия Рот и други известни зелени депутати и евродепутати. Неговите автори призоваха държавата да получи специален мандат за защита на правата на малцинствата.


Съществуващата германска конституция вече гарантира равни права на всички хора, независимо от техния пол, произход и други характеристики, но авторите на манифеста казват, че формулировката й е „проблематична и неадекватна и не успява да отговори на трудностите, с които малцинствата се сблъскват, когато се опитват да получат достъп до образование или възможности за работа поради предполагаемо широкото разпространен расизъм и сексизъм."


„Германия е имиграционно общество и дискриминацията е явление, с което голяма част от нашето разнообразно общество трябва да се справя ежедневно", се казва в манифеста, публикуван от вестник Die Zeit.


Фактът, че повечето висши позиции в политиката, бизнеса и науката са заети от хора, които „трудно представляват" жизненото разнообразие на съвременното германско общество, също не помага на въпроса, се добавя в документа. Авторите му предлагат изменение на конституцията, за да накарат правителството да гарантира защита срещу всякаква свързана с група дискриминация и да го задължи да работи за премахване на съществуващите недостатъци.


За да постигнат това, народните представители предлагат да се създаде „Министерство на социалното сближаване", което да има за задача да се занимава с въпроси, вариращи от дискриминация, миграция и политика в областта на убежището, до жените и политиката към LGBTQ в допълнение към въпроси, свързани с младежта, възрастните хора, хората с увреждания и - като черешка на тортата - насърчаване на демокрацията. Сякаш създаването на изцяло ново министерство не е достатъчно, документът призовава всички германски министерства да вземат предвид проблемите на многообразието при вземането на решения.


Някои от най-противоречивите предложения включват предоставяне на специални права на малцинствата, когато става въпрос за правни жалби, така че те да са „по-способни и готови да предприемат правни действия срещу всяка дискриминация". Едно такова предложение казва, че с тежестта на доказване трябва да бъде натоварен обвиняемият в такива случаи всеки път, когато бъдат открити „първите индикации" за дискриминация.


Манифестът също така призовава за специален закон, който да задължи законово обществените организации и бизнеса да гарантират, че „дискриминираните групи са представени в тяхната структура и по-специално на ръководни длъжности поне пропорционално на техния дял в населението".
Освен това, всяко ново законодателство или правителствен регламент, приет в Германия в бъдеще, също трябва да получи „анализ на въздействието на многообразието", подобен на анализ на регулаторното въздействие, за да види какъв ефект може да има върху разнообразието, преди да влезе в сила.


"Вместо индивидуални мерки, най-накрая се нуждаем от цялостна концепция, за да постигнем равенство за всички хора", каза бившата говорителка на Зелените за женската политика, Гезине Агена. „Това е централна задача за следващото федерално правителство."


Реакциите на предложението са силно противоречиви.

Станете почитател на Класа