Иран постигна временно споразумение с инспекторите на ООН

Иран постигна временно споразумение с инспекторите на ООН
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    23.02.2021
  • Сподели:

Ядреният надзор на ООН сключи временна сделка с Иран, за да продължи да наблюдава ядрените му съоръжения, тъй като Техеран планира да ограничи достъпа на инспектори в още една крачка отдалечаване от ядреното споразумение със Запада от 2015 г.


Миналата седмица Иран обяви, че от вторник ще забрани на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да извършва инспекции в кратки срокове на места, свързани с неговата ядрена програма. След бърз кръг от преговори агенцията обяви в неделя, че е постигнала споразумение с Иран, според което „необходимата проверка и наблюдение ще продължи още три месеца".


"Това, за което се договорихме, е нещо, което е жизнеспособно, полезно е да се преодолее тази празнина, която имаме, за да се възстанови ситуацията сега", каза шефът на МААЕ Рафаел Гроси пред репортери в неделя.


Съгласно Съвместния всеобхватен план за действие за 2015 г. (JCPOA) Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на премахването на някои икономически санкции, наложени от САЩ и западните им съюзници. Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп обаче се оттегли от споразумението през 2018 г. и тъй като съюзниците на САЩ не желаят да рискуват санкции, като правят бизнес с Техеран, иранското правителство оттогава редуцира изпълняването на ангажиментите си към JCPOA.


При новия президент Джо Байдън Държавният департамент на САЩ заяви, че би желал да обсъди повторното влизане в JCPOA, но при условие, че други „регионални въпроси" ще бъдат включени в евентуалните преговори. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви в петък, че страната му ще преговаря с Вашингтон, ако САЩ „безусловно и ефективно" отменят първо всички санкции.


Оттогава нито една от страните не е направила ход да пробие безизходицата.

Станете почитател на Класа