Илон Мъск изследва имунитета за Covid-19 на служителите на SpaceX

Илон Мъск изследва имунитета за Covid-19 на служителите на SpaceX
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    23.02.2021
  • Сподели:

След началото на пандемията covid-19 и нейното опустошително въздействие върху икономиката, Илон Мъск реши да започне свое собствено изследване сред служителите на SpaceX в опит да проследи разпространението на коронавируса в компанията и да проучи имунния отговор.


В проучването, водено от експерти от Института Рагон от MGH, MIT и Харвард, са участвали 4300 доброволци, всички работници от авиокосмическата компания. Неговото проследяване започна през април 2020 г. и включваше месечни тестове за антитела срещу RBD (свързващ домейн рецептор) IgG антитела и подробен анализ на симптомите.


Изследователите публикуваха резултатите в средата на този месец и смятат, че тяхната работа е важна стъпка за по-доброто разбиране на развитието на естествения имунитет към ТОРС-CoV-2 и реакциите на имунната система при асимптоматични случаи.


Общо 120 участници бяха сероконвертирани или с други думи, те имаха антитела срещу SARS-CoV-2. Повечето от тях, 73 души, представляващи 61% от пробата, не показват симптоми, свързани с болестта, като загуба на мирис или вкус, кашлица, треска или студени тръпки.


От друга страна, учените наблюдават, че хората, които са развили по-голям брой антитела, имат по-силни симптоми, дори когато заболяването е леко. Въпреки че както асимптоматичните, така и тези, които страдат от Covid-19 със симптоми, имат антитела, най-високите титри са типични за случаи с повече признаци на дискомфорт.


Експертите също така откриват наличието на Т-клетки при 83% от хората, които показват най-голямо количество антитела (10 от 12), докато в групата на доброволците с най-малко количество, Т-клетките са открити само в 10% от случаите (1 от 10).


"Тези открития демонстрират, че специфичните за SARS-CoV-2 Т-клетки не се откриват при всички заразени индивиди и не са селективно засилени сред лица с по-малко стабилни хуморални имунни реакции", пишат изследователите. "Данните обаче показват, че както Т, така и В клетките се развиват координирано", добавят те.


В началото на пролетта на 2020 г. изследователите все още не бяха сигурни дали асимптоматичните случаи могат да развият дълготрайни антитела или дали са способни да неутрализират или убият вируса.

 

Сега те стигнаха до заключението, че съществува определен праг на антитела, който може да означава трайна защита срещу коронавируса, както и да обяснят случаите на реинфекция чрез броя на антителата под това ниво, който тепърва трябва да бъде изчислен и изисква повече изследвания, фокусирани върху реинфекцията.


„След като се достигне определен праг на тези антитела, сякаш се задейства превключвател и можем да наблюдаваме функциите на антителата", обясни Яник Бартч, един от авторите на изследването, след като отбеляза, че „тези функции не се наблюдават при индивиди с по-ниски титри и нивото на защита срещу реинфекция при тези хора е несигурно."


Галит Алтер, който ръководи изследването, обясни, че тяхната работа показва, че „не само наличието или отсъствието на антитела е от значение, но че количеството и видът антитела могат да играят определяща роля в развитието на защитен имунен отговор. ". Освен това ученият коментира пред The Wall Street Journal, че „хората могат да имат антитела, но това не означава непременно, че имат имунитет".

Станете почитател на Класа