Русия и ОАЕ заедно ще създадат свръхзвуков пътнически самолет

Русия и ОАЕ заедно ще създадат свръхзвуков пътнически самолет
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    23.02.2021
  • Сподели:

Русия и Обединените арабски емирства се договориха да създадат съвместно предприятие за разработване и производство на свръхзвуков бизнес самолет, съобщи министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров, съобщава ТАСС.


"Това ще бъде съвместно предприятие. Текущият въпрос е какъв тип участие ще има. Досега не сме разглеждали този въпрос. От емирска страна това ще бъде инвестиционният фонд Mubadala, от нашия, ясно е, че ще бъде Обединената аеронавигационна корпорация ", подчерта Мантуров.


Руският министър отбеляза, че те планират да създадат свръхзвуков бизнес самолет в две версии: една с капацитет за осем пътника и друга за 30. Според Мантуров, дизайнът на самолета може да бъде разработен до края на 2021 г. или до началото от 2022г.


"Основните ключови параметри вече са установени, скоростта ще бъде от 1,5 до 1,8 мах, като се има предвид, че времето за полет със скорост от 1,8 маха е ограничено до четири часа", коментира министърът.


От своя страна Централният институт по аерохидродинамика Н.Й. Жуковски също разработва концепцията и програмата за създаване на свръхзвукова версия на пътнически самолет.


Изследователска работа за създаване на свръхзвуков бизнес самолет започна в Русия през 2017 г.

Станете почитател на Класа