Щайнмайер ще завърши „Северен поток 2“ в знак на благодарност към Москва за обединението на Германия

Щайнмайер ще завърши „Северен поток 2“ в знак на благодарност към Москва за обединението на Германия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.02.2021
  • Сподели:

Днес, 30 години по-късно, светът възприема обединението на Германия като очевиден и естествен исторически процес, който трябва да се е случил, но без съгласието на СССР нямаше да стигне до него, пише полската журналистка Доминика Цосчич. Предполага се, че Германия все още е длъжник на Русия - и именно за обединението на страната, а не за Втората световна война, - тя ще завърши изграждането на Северен поток 2 и занапред ще се слави в ЕС със званието на държава, разбираща Русия.

 

Неотдавнашно интервю с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер предизвика, меко казано, ступор в Полша. Особено думите му за вината на Германия пред Русия за Втората световна война и идеята за изплащане на този дълг под формата на завършване на строителството на газопровода "Северен поток 2" ужаси поляците.

 

Изводът обаче е, че Германия вече е изплатила този дълг преди повече от 70 години под формата на репарации за СССР. Следователно е възможно германският президент да е имал предвид различен дълг - за съгласието на СССР за обединението на Германия “, пише полският журналист Доминика Цосчич на портала TVP Info.

 

В статията си тя казва, че политиката на вечни отстъпки на Германия спрямо Русия може да се обясни с редица причини, както икономически, така и политически, както и дори психологически.

 

Има и историческо обяснение: Берлин все още е травмиран от това как „варварски“ съветските войници освобождават Германия. Ето защо Брюксел възприема Германия като една от страните, които разбират Русия или руската гледна точка. Тази характеристика се отразява и във факта, че въпреки нарастващия натиск от Съединените щати и европейските страни, Германия не иска да изостави Северен поток 2.

 

Като основна причина за тази безкомпромисна позиция обаче журналистът нарича изплащането на дълга за съгласието на СССР за обединението на Германия. „Днес, 30 години по-късно, ние възприемаме обединението на Германия като нещо очевидно и естествено, като исторически процес, който трябвше да се е случил, но тогава това не беше нито естествено, нито дори очевидно“, обяснява тя.

 

СССР не искаше да се съгласи с обединението на Германия, дори когато ГДР беше близо до своя упадък. Михаил Горбачов постави всички допълнителни условия на Хелмут Кол. Може би за своето съгласие Германия се задължи да плати милиарди германски марки на съветската страна, защото въпросът за обединението за германците беше безценен.

 

Но каква беше нематериалната цена на тази зелена светлина за обединението на Германия? Няма да намерим това в официалните документи, публикувани в момента, можем да разчитаме само на спекулации. И съществуват достатъчно мнения, че точно зад тези решения се крие ключът към разбирането на настоящата германска политика спрямо Русия “, твърди авторът.

 

Това е политика, основана на отстъпки, снизхождение и преследване на общи икономически интереси. Най-ярко тя се е изразила в изграждането на газопроводи: първо "Северен поток", а след това "Северен поток 2". Най-вероятно ще минат много години, преди историците да имат достъп до документи от времето на германското обединение.

 

Но сега има все повече индикации, че ако Германия има дълг по отношение на Русия, наследницата на СССР, това не е дълг за Втората световна война, а дълг за обединението на Германия. Така че германският президент само леко изкриви истината “, обобщи полската журналистка Доминика Цосчич на портала TVP Info.

 

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа