Пандемията - ракетното гориво на е-търговията и логистиката

Пандемията - ракетното гориво на е-търговията и логистиката
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.02.2021
  • Сподели:

COVID-19 може да се превърне в ракетното гориво за търговската революция през 21-и век, счита футурологът Шон Къли, стратег, консултант по трансформации и външен консултант на компанията P3 Logistic Parks, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

 

2020 ще бъде известна не само като годината на пандемията, но и като годината, в която парадигмите на потребителите се промениха, електронната търговия достигна повратна точка и беше осъществен преходът от нишов към традиционен сегмент, счита Къли.

„Последните месеци показаха значителния ръст на електронната търговия, която регистрира забележително развитие за рекордно време, а 2020 е смятана за година на силен ръст в този сегмент“, пише футурологът.

По този начин електронната търговия е направила голям скок, достигайки 4,28 трлн. долара през 2020 г., което е ръст с 27,6% спрямо 2019 г. В резултат на това Amazon успява да достигне нетни приходи от продажби от 96,1 млрд. долара през третото тримесечие на 2020 г., с 37% повече спрямо 2019 г. Извън САЩ Германия е най-големият пазар за Amazon, следвана от Великобритания.

 

„Настоящата коронавирусна пандемия ще промени много от съществуващите ни парадигми, както социално, така и икономически и технологично, което ще окаже голямо въздействие върху работата и навиците ни за пазаруване, ускорявайки проникването на интернет, автоматизацията и безкешовата революция, както и прехода от физическо пазаруване към електронна търговия“, казва Синзиана Пардхан, управляващ директор на P3 в Румъния.

„Сигурно много от тенденциите, поведението, начините на работа и решенията, които изглеждаха до неотдавна много футуристични, ще станат неизменна част от това, което сега наричаме новото нормално“, допълва тя.

 

Европа наваксва

 

Проникването на електронната търговия в Европа също расте с невероятно бърз темп – повишение от 13,6% през 2019 г., а директното присъствие на Amazon във Великобритания и Германия несъмнено стимулира голяма част от растежа на електронната търговия, тъй като двете страни съставляват най-големите пазари на компанията на континента.

Великобритания е най-големият B2C (business-tocustomer) пазар за електронна търговия в Европа. Освен това Централна Европа възприема бързо електронната търговия, като Чехия е един от най-бързо растящите пазари за електронна търговия в Европа. Само през 2019 г. нейният пазар на електронна търговия достигна 4,4 млрд. евро и се очаква да нарасне с годишен темп от 16% до 2021 г.

 

Въпреки че повечето части на Стария континент възприемат бързо електронната търговия, Източна Европа показва най-ниско ниво на проникване, като под 26 на сто от купувачите са използвали този канал през 2018 г. спрямо над 85% във Великобритания. Но регионът изглежда бързо наваксва изоставането, тъй като онлайн продажбите на дребно в източноевропейските страни продължават да отчитат двуцифрени ръстове на годишна база.

Поглед към бъдещето на логистиката

 

Благодарение на съчетаването на три големи сили – повишената ефективност чрез автоматизация, по-доброто планиране чрез изкуствен интелект и възможностите за улесняване на производството в малък мащаб на стоки и предоставянето на услуги чрез използването на роботика и 3D принтиране, се появява нов вид дигитална снабдителна верига – персонална, автоматизирана и локална (PAL).

Съчетаването на нови технологии е използвано за създаването на логистична мрежа, способна да подсигури електронната търговия както в градски, така и в крайградски локации.

 

Например, конкурентът на Amazon JD.com е готов да задейства много сходни решения като автоматизирани складове, автономни дронове за доставки и пътнически роботи. Освен това центърът за иновации на китайската компания за търговия на дребно работи върху изграждането на мрежа от подземни тунели, за да може да пренася стоки от огромните си складове към по-малки, регионални или градски локации за изпълнение на поръчките, като последната миля от доставката ще бъде изпълнявана от пътнически роботи или дронове за доставка.

 

Предизвикателството пред Европа – растящо търсене на логистични услуги

 

Европа е изправена пред растящо търсене на логистични услуги, но намаляващо предлагане на терени за логистични площи. Освен това много градове предприемат инициативи за борба с климатичните промени, за да намалят броя на колите в градските си центрове или чрез глоби за задръстване, или чрез въвеждане на пешеходни зони в центъра и изграждане на велоаели.

 

Това създава все по-нарастващо търсене на бързи, почти денонощни доставки на стоки и услуги, но ограничени площи за съхранение на стоките, невъзможност за разрушаване и повторно изграждане и вече пренатоварена пътна инфраструктура. За да отговори на новата вълна, логистиката трябва да се промени и отговорът може да е в преустройството на миналото – в случая частично или дори пълно трансформиране на някои бизнес сгради.

 

Връщане към корените – подземни станции

 

Задръстванията са остър проблем в големите градове, като транспортирането на стоки съставлява голяма част от обема на трафика в тях. Подземна мрежа може да е отговорът за редица европейски страни и компании, тъй като мрежа от пневматични, херметизирани тръби е използвана за превозване на стоки в европейски градове от стотици години.

 

Мрежите от пневматични тръби са възприети в средата на 19-и век до края на 20-и век и са използвани за транспортирането на малки, спешни пакети като поща, документи или пари на кратки разстояния между пет града – Лондон, Виена, Берлин, Париж и Прага. Сега редица нови проекти в Европа се връщат към миналото и съживяват идеята.

 

Големи европейски градове могат да се възползват от подобна идея, като преустроят излезли от употреба линии на метрото или разширят линиите от неизползвани пневматични тръби и може да създадат денонощен логистичен канал, свързващ центрове за изпълнение на поръчки в края на града с мрежа от градски складове, предназначени да обслужват местната общност.

 

Може би най-големият проект за подземно транспортиране на товари е Cargo sous terrain (CST), който ще свързва големите центрове в Швейцария от 2031 г.

 

Преустройство на паркинги в подземни центрове за изпълнение на поръчки

 

По данни на ООН 55% от населението на света в момента живее в градове. До 2050 г. те ще нараснат до 68%. Освен това ръстът на световното население означава, че до 2050 г. още 2,5 млрд. души ще живеят в градски райони.

Но с ръста на градовете расте и трафикът, което води до задръствания, въглеродни емисии, лошо качество на въздуха и в крайна сметка до климатични промени. Освен това, след като колите станат автономни и електрически, хората ще могат да ги наемат за пътувания, вместо да ги притежават. Това означава, че колите ще бъдат използвани постоянно вместо да бъдат паркирани, а този сценарий включва значително намаляване на времето за използване на паркинги.

 

В резултат на този преход нуждата от големи паркинги ще намалее, създавайки реална възможност за разрешаване на пъзела къде да бъдат разположени изискваните градски центрове за изпълнение на поръчки. Освен това въпросните паркинги може да бъдат преустроени в градски микроцентрове за изпълнение на поръчки, образуващи свързана мрежа от хъбове, обслужвани от логистични мрежи от споменатите вече пневматични тръби.

 

Идеята вече е приложена на практика. В Париж, например, Chronopost оперира две подземни инсталации – първата е открита през 2005 г. на мястото на бивш паркинг точно под площад „Конкорд“, а втората, която е отворена през 2013 г., се намира в Богрюнел под съществуваща сграда.

 

Друга компания, която се стреми да се възползва от тази благоприятна възможност, е израелският стартъп Fabric, известен преди това като CommonSense Robotics, който се установи в Ню Йорк преди повече от година. Fabric комбинира технологията на автономните роботизирани системи за съхранение с инфраструктурата на подземните паркинги и смята да създаде мрежа от свързани микроцентрове за изпълнение на поръчки между градските центрове чрез подземните паркинги, които са преустроени, за да станат автоматизирани центрове за изпълнение на поръчки.

През декември 2019 г. компанията откри първия си подобен център, който се намира точно под кулата Шалом Мейр в центъра на Тел Авив – площ от 18 хил. кв. м с височина 11 метра, стайни и контролируеми температури за съхранение на пресни стоки, откъдето компанията може да доставя стоки за по-малко от един час.

 

Новата европейска снабдителна верига PAL – от прогнози към реалност

 

Европейската снабдителна верига PAL има потенциал да се превърне в реалност. Чрез микс от нови технологии като изкуствен интелект, роботика или автономни автомобили с преустроена и свързана инфраструктура – неизползвани имоти, подземни паркинги, тунели или пневматични тръби.

 

Страни като Германия, която очаква значителен ръст на електронната търговия в бъдеще, ще бъдат подложени скоро на засилен натиск от страна на крайните потребители да предлагат по-бързи и ефективни откъм разходи решения за доставка.

 

 

Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

 

Станете почитател на Класа