Смъртоносната зараза, завърнала се на Земята, взе първи жертви!

Смъртоносната зараза, завърнала се на Земята, взе първи жертви!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.02.2021
  • Сподели:

Четирима души са починали от вирусната болест ебола, откакто тя избухна отново в източната част на Демократична република Конго, където населението е несъгласно със санитарните мерки и това вдъхва опасения от значително разпространение на епидемията, предаде Франс прес, като се позова на официален източник.

 


"Откакто на 7 февруари стана ясно, че епидемията се завръща, вече сме установили шест случая на ебола. Изгубихме четирима болни. Двама починаха в петък и събота. Продължаваме да се грижим за двама болни в Центъра за лечение на ебола в Катуа", заяви д-р Йожен Сиалита, оглавяващ здравните власти в източната провинция Северно Киву. Други двама болни са починали на 3 и на 10 февруари.

"Някои семейства категорично отказват дезинфекция на жилищата им, както и достойни погребения, придружени със защитни мерки", отбелязва д-р Сиалита. "Хората още не са разбрали, че ебола току-що се е завърнала, още не са им ясни нещата", добавя той.

Както и в миналото, населението на този регион отказва да вярва, че ебола съществува, и се противи на мерките срещу вируса - например да се избягва докосването до болните или да не се измиват телата на починали от тази болест.

Втората епидемия от ебола, обявена в региона на 1 август 2018 г., бе ликвидирана едва на 25 юни 2020 г. заради несигурността, породена от действията на въоръжени групировки и съпротивата срещу санитарните мерки сред местното население.

С над 2200 регистрирани смъртни случая тя се смята за най-тежка досега в историята на ебола в ДР Конго след появата й през 1976 г.

На 18 ноември 2020 г. ДР Конго официално съобщи, че е ликвидирана 11-ата епидемия от ебола в провинция Екватор, убила 55 души от установените 130 заразени.

Станете почитател на Класа