Гутериш: Страни използват пандемията за репресии

Гутериш: Страни използват пандемията за репресии
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.02.2021
  • Сподели:

Защитниците на човешките права, журналистите, адвокатите, политическите активисти и дори медицинските специалисти биват задържани, преследвани и подложени на сплашване и наблюдение за критикуване на правителствените реакции, добави той

 

 

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш разкритикува страните, които използват пандемията, за да оправдаят репресиите срещу несъгласието, затрудняване работата на медиите и потискането на критиките.

По време на откриването на основната годишна сесия на Съвета за правата на човека Антонио Гутериш заяви, че властите в редица държави използват ограниченията, предназначени да спрат разпространението на COVID-19, за да отслабят политическата си опозиция.


“Използвайки пандемията като претекст, властите в някои страни са разгърнали строги мерки за сигурност и спешни мерки, за да смажат несъгласието, да инкриминират основните свободи, да заглушат независимото информиране и да ограничат дейността на неправителствените организации”, каза той, без да посочва държави.


„Защитниците на човешките права, журналистите, адвокатите, политическите активисти и дори медицинските специалисти биват задържани, преследвани и подложени на сплашване и наблюдение за критикуване на правителствените реакции на пандемията – или липсата на такива“, добави той.


В някои страни, предупреди Гутериш, „ограниченията, свързани с пандемията, се използват за подриване на изборните процеси, отслабване на гласовете на опозицията и потискане на критиките“.
Говорейки в предварително записано видеопослание към до голяма степен виртуалната среща на базирания в Женева орган, той също така обвини широко разпространената дезинформация по света за коронавируса и пандемията.


В редица случаи “достъпът до животоспасяващата информация за COVID-19 е скрит, докато смъртоносна дезинформация е засилена, включително и от управляващите”.


Гутериш посвети голяма част от годишната си реч пред органа на ООН за правата на човека на широкообхватните последици от пандемията, която „удариха света безмилостно“.


“COVID-19 задълбочи вече съществуващите разделения, уязвимости и неравенства, както и разкри нови фрактури, включително грешки в човешките права”, каза той.


Той посочи стотиците милиони семейства, които са видели живота си „обърнат с главата надолу“ поради загуба на работни места и нарастващ дълг.


В същото време “болестта оказва непропорционално голямо влияние върху жените, малцинствата, хората с увреждания, възрастните хора, бежанците, мигрантите и коренното население”, заяви Гутериш.


В резултат, предупреди той, „напредъкът в равенството между половете е отложен назад години (и) крайната бедност се увеличава за първи път от десетилетия насам“.


В допълнение към неравенствата в отделните страни, ръководителят на ООН засегна неравенствата между държавите, що се отнася до достъпа до ваксините за COVID-19. 75 процента от всички дози ваксини са приложени само в 10 страни, посочи той, докато над 130 страни все още не са получили и една доза.


“Равенството при ваксините в крайна сметка е свързано с правата на човека”, каза Гутериш. “Ваксинационният национализъм го отрича.”


Отвъд пандемията Гутериш също подчерта необходимостта от повече действия в световен мащаб срещу системния расизъм и идеите за върховенство на белите. “Плесента на расизма изяжда институциите, социалните структури и ежедневието, понякога невидимо и коварно”, каза той.


Гутериш приветства „новото пробуждане в глобалната борба за расова справедливост“.


“Трябва също така да засилим борбата срещу възраждащия се неонацизъм, надмощието на белите, расовия и етнически мотивиран тероризъм,” каза Гутериш. “Опасността от тези движени от омраза движения нараства с всеки изминат ден”, каза той. 

 

 

БГНЕС

 

 

Станете почитател на Класа