Протекторатът Чехия и Моравия

Протекторатът Чехия и Моравия
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    26.01.2021
  • Сподели:

Блицкригът, който успя да направи Хитлер в Европа, завърши след нападението над Съветския Съюз. Своеобразна лепта в «успеха» на Хитлер внесе Протекторатът Чехия и Моравия. Но за това се говори малко. Как работят чехословашите заводи по време на войната — разказва историкът Ярослав Щраит.

 

 Haló noviny (Чехия): Протекторатът Чехия и Моравия работи за "успеха" на Хитлер

 

 

Части от интервюто:

 

В началото беше Мюнхенско споразумение, предателството на западните съюзници, а след това и западното бездействие, когато Хитлер ни окупира с войските си на 15 март 1939 г. Следователно за съвременните историци тази тема е непривлекателна. В крайна сметка нашите оръжия попаднаха в ръцете на нацистка Германия и впоследствие бяха използвани на фронтовете на Втората световна война. Ето защо малко историци са изследвали военната индустрия в протектората Чехия и Моравия.

 

Наскоро руски историк ни напомни за този проблем във връзка със срамните игри около паметника на маршал Конев. Цената на всички тези оръжия може да се изчисли в милиарди крони и след това марки, но техният смъртоносен, разрушителен и деморализиращ ефект върху фронтовете на Втората световна война е неизчислим.

 

През 1939-1945 г. нашата отбранителна индустрия, а и не само тя, работеше за Германия и произвеждаше невероятно широка гама от оръжия.

 

Тя се превърна на практика в съучастник на Германия.

 

Някои мениджъри и собственици на редица предприятия отидоха да се срещнат с германците. Така чрез концерна «Бати» нацистите получиха достъп до особено трайната кожа, създадена там. За щастие до края на войната нейното производство никога не бе пуснато.

 

Идеята за превръщането на Чехословакия във васална държава се появява в Германия, самият Хитлер я предлага. Новата държавна формация, Протекторатът Чехия и Моравия, със сигурност трябваше да обслужва германската военна машина. Още през есента на 1938 г. укреплението в окупираната гранична зона се използва за нападения над белгийските крепости.

 

Един от първите трофеи са златните резерви на Чехословакия.

 

И досега Великобритания е виновна за това, че прехвърли на Германия депозираното чехословашко злато. Земеделието беше обвързано с Райха по същия начин. Но това е друга тема. Нека продължим да говорим за отбранителната индустрия.

 

Още по времето на Първата световна война Хитлер бил поразен от едрокалибрените оръдия, произведени от завода на Skoda в Пилзен, които успешно и точно поразявали френските гранични укрепления.


Германия обаче постепенно засили натиска върху протектората. Въпреки достатъчните доказателства от Гестапо, че премиерът генерал Елиаш е във връзка с Лондон и финансира съпротивата, Хитлер не се спирал.

 

Той казвал: «Ще се справим със съпротивата и компрометиралите се хора по-късно.»

 

По същите причини той оставил фон Нойрат на поста му. Отначало било достатъчно във всеки завод за отбрана да има упълномощен от Вермахта. Тази позиция се заемала по-специално от Карел де Фур Валдерод, който беше споменаван неведнъж във връзка с реституцията в съвременна Чехия.

 

В Чехословакия имаше сила, с която трябваше да се съобразяват — комунистите.

 

Сред работниците беше широко разпространено мнението, че правителството в изгнание и британските му съюзници са предали чешкия народ и че истинските им приятели са в Съветския съюз.

 

Това не се харесало на Хитлер и той тръгнал към затягане на положението.

 

В Деня на Свети Вацлав през септември 1941 г. пристигал Райнхард Хайдрих.

 

Той трябвало да осъществи идеята на Хитлер за превръщането на протектората в „СС държава“ — като икономическа база в центъра на Европа.

 

Да, съществуваха «Отбрана на народа» и «Сокол», както и други групи за съпротива, но по тяхното значение през цялото съществуване на протектората, с изключение на края на войната, те са несравними с комунистическа съпротива.

 

Мрежата за народна отбрана например беше унищожена за една година, а останалите, с редки изключения, се занимаваха главно с разузнаване.

 

Поради това в пражкото гестапо е създаден специален антикомунистически отдел. В него работеха такива зловещи гестаповски следователи като например комисарите Янтур и Лаймер.

 

Според Министерството на националната отбрана през есента на 1939 г. германците са взели от Чехия и Моравия: 679 745 пушки и карабини от различен тип, 130 590 пистолета, 33 594 леки и тежки картечници, 4214 оръдия и минохвъргачки, 307 танкове, шест бронирани влака и много бронирани автомобили, казармени обекти, складове за боеприпаси, запаси с гориво и т.н.

 

Всички оръжия и боеприпаси, получени от нацистите след март 1939 г., са само малка част от произведеното през 1939-1945 г.

 

Затова по-важно било да се завземе не арсеналът на чехословашката армия, а заводите на «Шкода» в Пилзен, заводът в Бърно, оръжейните заводи в Прага, Страконице, Угерски-Брод, «ЧКД» и заводът във Всетине. Но немците също взели под контрол бившите оръжейни заводи в Словакия, включително продуктовата база.

 

В окупираните гранични райони германците използвали труда на затворници от най-близките концентрационни лагери.

 

Според непълни източници, посочени от В. Францев, оръжейната фабрика в Бърно, заедно с клоновете й, е произвела от 1943 до 1944 г. 1 021 511 пушки K98k, 79 214 картечници Mg 34 и 51 794 картечници MG 131. , произвежда артилерийските установки Marder IV, самоходните артилерийски установки Grille (2 267 са изпратени до Вермахта) и Hetzer, от които 2047 са произведени само през 1944 г. Оръжията от фабриката на «Шкода» в Пилзен били особено оценени.

 

Оръжия и боеприпаси били изпратени на западния фронт, в Африка, на войниците на Ромел. «Панцерегер» I, новият танк Pz.KpfW, ​​бившият LT vz. 38, работили добре във Франция през 1940 г, след това ги изпратили срещу Съветския съюз.

 

От 1941 до 1945 г. чешкият завод «Шкода» произвежда 406 военноморски оръдия за германския флот…

 

Дълбоко съм огорчен от оскверняване на паметника на маршал Конев.

 

Не трябва да забравяме, че 290 хиляди наши сънародници загинаха в нацистките концентрационни лагери.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа