EС иска спирането на «Северен поток 2»

EС иска спирането на «Северен поток 2»
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.01.2021
  • Сподели:

«Главред» информира за намерението на Европейския парламент да приеме резолюция, призоваваща за блокиране на строителния процес на «Северен поток 2» поради ареста на Алексей Навални. Освен това се отбелязва, че документът, ако бъде одобрен, ще има препоръчителен характер.

 

EС иска спирането на "Северен поток 2"

 

 

Европейският парламент възнамерява да приеме резолюция, която изисква блокиране на строителството на газопровода «Северен поток 2» поради ареста на руския опозиционен политик Алексей Навални. Евродепутатите ще препоръчат налагане на санкции срещу олигарси от обкръжението на Владимир Путин, журналисти и лица, които Европа смята за замесени в ареста на Навални.

 

Според немското издание Spiegel резолюцията на ЕП ще бъде подкрепена от социалдемократите, либералите, зелените и консерваторите. Те ще предложат да се въведат ограничения срещу крупния бизнес от обкръжението на Путин, представителите на държавната пропаганда и участващите в ареста на опозиционния лидер Навални. Предлага се да се замразят активите им в Европа и да се забрани влизането им на територията на Европейския съюз.

 

Резолюцията на Европейския парламент, която има препоръчителен характер, ще бъде гласувана на 21 януари. Решението за прилагането на документа ще бъде взето от държавните глави.

 

Завършването на СП-2 в териториалните води на Дания трябваше да започне на 15 януари, но процесът беше спрян поради „технически проблеми“. В Русия се счита, че работата е спряна поради липсата на разрешение за работа на кораба „Академик Черски“, което норвежката компания DNV GL отказа да даде поради заплахата от попадане под санкциите на САЩ, влязли в сила на 1 януари 2021 г.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа