Guardian: Малкият бизнес във Великобритания се страхува за своето бъдеще след Брекзит

Guardian: Малкият бизнес във Великобритания се страхува за своето бъдеще след Брекзит
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.01.2021
  • Сподели:

Собствениците на неголеми предприятия във Великобритания се опасяват, че новите такси върху износа след Brexit ще ги лиши от възможността да доставят своите продукти на европейските пазари, пише The Guardian. Британските износители на риба твърдят, че премиерът Борис Джонсън ги е заблудил за последиците от излизането на Великобритания от ЕС.

 

Малко повече от две седмици след края на прехода за Брекзит, за британските предприемачи, собственици както на големи, така и на малки компании, ориентирани към износ, излизането на Великобритания от ЕС не донесе нищо друго освен цяла поредица от сериозни проблеми, пише The Guardian.

 

По този начин, въпреки опитите на правителството да представи ситуацията в по-добра светлина, отколкото е, британските износители на риба не са в състояние да доставят стоката си на европейските пазари поради забавянето на границите. Британски износители на риба настояват, че министър-председателят Борис Джонсън и неговият екип са ги заблудили относно последиците от излизането на Великобритания от ЕС.

 

Освен това водещите вериги супермаркети предупреждават правителството за недостиг на храна в Северна Ирландия поради новите гранични разпоредби и бюрокрацията. А малките британски компании се опасяват, че нямат бъдеще на европейските пазари поради множество нови данъци върху износа.

 

По-специално Алекс Пол, собственик на малката компания, Leon Paul, разказа на изданието за проблемите, пред които е изправен бизнесът му. Компанията на Пол разработва и произвежда фехтовално оборудване и в нея работят около 50 души. Заедно с редица други малки предприятия, Леон Пол продава своите продукти както във Великобритания, така и в ЕС. В продължение на няколко десетилетия компанията се радваше на отворен достъп до свободния пазар на Европейския съюз.

 

Бизнесът с изпращането на поръчки директно на клиенти в Европа беше много прост. Слагате нещо в кутия, изпращате го по куриер - и то стига до клиента за ден-два без никакви проблеми, точно като при експедирането в рамките на страната “, каза Пол, който е получавал почти една трета от годишния оборот на компанията от 7 милиона британски лири от клиенти в Европейския съюз.

 

Според предприемача те са направили всичко възможно, за да се подготвят за Брекзит. След като Великобритания напусна единния пазар и Митническия съюз на ЕС, компанията на Пол - както и другите британски износители - се сблъска с нови данъци върху износа, включително допълнителни административни разходи и попълване на митнически декларации от превозвачите. Компанията изчислява, че Leon Paul ще похарчи около 160 000 британски лири годишно за нови такси.

 

Пол се опасява, че малките компании няма да могат да продават стоки на клиенти в ЕС, „по-специално малки поръчки под 100 британски лири ще бъдат напълно невъзможни“.

 

През последните две седмици предприемачът решава как да покрие допълнителните разходи. Единият вариант е да се наемат складове за стоки в Европа, но това ще намали мащаба на бизнес присъствието му във Великобритания. „Разбира се, ние сме сравнително малка компания, но всички износители ще се сблъскат със сходни разходи“, цитира The Guardian Пол.

 

Както отбелязва вестникът, правителството също предупреждава, че скоро поради бюрократични закъснения, създадени от Brexit, повече шотландски риболовни кораби ще започнат да разтоварват улова си в Дания. Подобни опасения са породени от рязък спад на цените в пристанищата на Шотландия поради трудности при навременната продажба на рибата в ЕС. В същото време Джонсън казва, че е наясно, че тези проблеми засягат редица предприятия, като гарантира, че жертвите ще бъдат обезщетени.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа