НАЧАЛОТО: Учени от Ухан ръфани от прилепи преди „нулевия пациент”

НАЧАЛОТО: Учени от Ухан ръфани от прилепи преди „нулевия пациент”
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.01.2021
  • Сподели:

Учени от Ухан били хапани от прилепи преди появата на „нулевия пациент”. Някой от тях дори не носили задължителните защитни облекла и ръкавици.

 

Един учен от „Института по вирусология в Ухан” (WIV) твърди, че зъбите на прилепа минали през гумените му ръкавици „като игли” и му разкървили ръката.

 

 

 

В същото време държавния департамент на САЩ огласи данни, сочещи, че коронавирусната инфекция, която прерасна в пандемия, най-вероятно се е появила в лаборатория в китайския град Ухан.

 

 

 

В прессъобщение на Държавния департамент се посочва, че още през есента на 2019 г. служители на „Института по вирусология в Ухан” са заболели от вирусно заболяване - преди официално установения първи случай на COVID-19 в Китай. Симптомите на инфекцията, от която са страдали, се покриват с тези на COVID-19, както и на други подобни заболявания. Междувременно старшият изследовател на „WIV” Ши Джен Ли твърдеше, че сред екипа на института и студентите не е установено наличие на вируси, свързани със SARS-CoV-2 или SARS. По думите му, в екипа е имало "нулева инфекция".

 

 

 

В изявлението се посочва също, че институтът в Ухан работи поне от 2016 г. по изследване на коронавируса RaTG13, чиито преносители са прилепите - това е коронавирусът, идентифициран през януари 2020 г. от същия институт като най-близката проба до SARS-CoV-2 (96,2% съвпадение).

Станете почитател на Класа