Богатите печелят пари в пандемията, както никога досега

Богатите печелят пари в пандемията, както никога досега
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.01.2021
  • Сподели:

Погледнато под определен ъгъл, американците забогатяха по време на пандемията, колкото никога досега, пише Дейвид Сигилузо в материал за Bloomberg, представен без редакторска намеса.


Трудно е да си го представим, виждайки икономическия срив и присъединяването на огромен брой хора към редиците на безработните, бездомните и гладните. Но има цяла класа - Горе-долу първите 20% по доходи - на които не им се налага да се притесняват за такива неща.


За „белите якички" не само е било относително лесно да продължат да работят работата си дистанционно. Но безпре-

цедентните извънредни мерки на Федералния резерв - включително намаляването на референтните нива до нула - също подплатиха портфейлите си. Те са рефинансирали своите ипотеки на рекордно ниски цени, закупили са втора къща, за да се измъкнат от градовете, и наблюдаваха как стойността на акциите и облигациите в техните инвестиционни сметки нарастват.

 

Мащабното им натрупване на богатство до голяма степен компенсира загубите на онези, които не се радват на същия лесен достъп до кредитните или финансовите пазари. Докато нетната стойност на домакинствата нараства до нов рекорд, стотици хиляди предприятия изчезнаха завинаги, над 10 милиона американци останаха без работа и почти три пъти повече вечер заспиват гладни.


Независимо че администрацията на демократите планира да налее трилиони долари, за да подкрепят приетия минали месец пакет от стимули срещу Covid-19, икономистите предупреждават за тежки социални и политически последствия от разширяването на пропастта между имащите и нямащите в Америка. И в светлината на това, че неравенството в доходите вече достигна максимална стойност от най малко половин век, отговорът на държавата на финансовата разруха буди въпроси не са ли измислени тези спешни мерки така, че да помагат на едни, а други да бъдат оставени на произвола.

 

„Вероятно никога не е имало по подходящо време да си богат в Америка от сега", отбелязва Питър Атуотър, адюнктпрофесор в Уилям и Мери, който популяризира идеята за „възстановяване под формата на К", за да опише рязкото разделение на икономическата съдба. „Много голяма част от това, което направиха политиците, беше, за да се даде възможност на богатите да се възстановят по-бързо от пандемията".


През последните 10 месеца хората с относително по-високи доходи са се справили наистина добре.

Според данните на Opportunity Insights, безпартиен изследователски институт, базиран в Харвардския университет, заетостта за най-богатата четвърт на работниците - тези, които печелят над 60 000 долара годишно - вече се е възстановила над нивата от преди година.  И докато страната бе обхваната от „локдауни", милиони, конкретно тези в горната част на американската социалноикономическа стълбица, успяха да пренасочат пари, които иначе биха похарчили за неща като развлечения, хранене и пътувания към спестявания или, още по-добре, инвестиции.


За мнозина това се оказа успешно начинание. Благодарение на усилията на Фед да подкрепи икономиката, американските акции нараснаха до рекордно високи стойности след избухването на пандемията, докато облигациите миналата година нарастнаха най-много от над десетилетие.

 

Най-високоплатените 20% притежават почти всички запаси, държани от домакинствата в САЩ


„Ако богатството ви е било обезпечено с финансови активи, вие сте се възстановили и вървите отново напред за нула време", обяснява Арманда Фишър, политически директор във Вашингтонския център за справедлив растеж. „Хората с найниски доходи, които дори не трябва да подават данъци, имат най-високата стена за изкачване".
Докато инвестиционните им сметки се разрастваха, заможните американци получиха още един подарък.
Ипотечните лихвени проценти, движени до голяма степен от същите сили, които изстреляха акциите да се изкачат до шеметни висоти, се сринаха до най-ниските регистрирани данни.


Собствениците на жилища, особено тези с добри кредитни оценки, се възползваха. Рефинансирането се ускори най-бързо от близо две десетилетия, според данни на Fannie Mae, което позволява на милиони кредитополучатели да намалят месечните си плащания.

 

За тези от другия край на спектъра нещата са съвсем различни.

Заетостта в долната четвърт на американските доходи - тези, които печелят под 27 000 годишно - остава с повече от 20% под нивата от януари 2020 г. Миналият месец близо 30 милиона възрастни са живели в домакинства, в които не е имало достатъчно храна, според на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, което е с 28% повече от преди пандемията.


В Луизиана, най-тежко засегнатият щат, всеки пети човек сега е изправен пред недостиг на храна, показва проучването, като сред чернокожите американци числата са още по-тежки.

 

Неравномерно възстановяване

 

Заетостта за работниците с ниски заплати все още е 21% под нивата преди пандемията.
Милиони са заети с мисли как да запазят домовете си, вместо да заемат срещу тях. Над една трета от възрастните в САЩ, които живеят в домакинства, които са изостанали от плащането на наеми или ипотечни кредити, вероятно ще бъдат изправени пред изселване или възбрана през следващите два месеца, според проучването на Бюрото за преброяване през декември.


Тъй като въвеждането на първите ваксини Covid-19 вдъхва повече оптимизъм на финансовите пазари, много кредитополучатели, изпитващи трудности с изплащането, намират по-трудно от всякога път към възстановяване, дори след допълнителните мерки за облекчение, одобрени от Конгреса през декември.
„Хората просто усещат, че се приближават или са на дъното", казва Брадфорд Ботес, директор на адвокатска кантора „Бонд и Ботес" в Бирмингам, Алабама. „Виждаме много повече безнадеждност."


Ботс каза, че за много от хората, които фирмата му е съветвала в Алабама, Тенеси и Мисисипи, държавните помощи за безработица и другите дотации просто не са били достатъчни.
„Хората използваха парите само, за да преживяват", каза той. Допълнителният стимул не е достатъчен, за да направи някакъв вид разлика за средните американци".


Справедливо е да отбележим, че приетите от Вашингтон фискални пакети са сред най-големите, които страната някога е виждала и до голяма степен имаха за цел да помогнат на най-нуждаещите се. В координация с паричните стимули, те несъмнено са помогнали на десетки американци да останат заети и да сложат храна на масата.
И все пак нарастващото икономическо неравенство, което съпътства тези усилия, илюстрира ограниченията на реакцията, според критиците. Чрез облекчаване на условията за кредитиране чрез Федералния резерв, законодателите успяха бързо да подкрепят големи корпорации и по-богати хора. Но разпределянето на помощ за по-малки фирми и работници с ниски доходи се оказа много по-голямо предизвикателство.


Забавянето при предоставянето на помощ, както и объркването около правилата и критериите за допустимост,
възпрепятстваха много от тези програми. Разбира се, неслучайно механизмът на паричната политика работи безпроблемно, докато фискалният еквивалент скърца.

 

Личи си по-редовната употреба.


За около четири десетилетия правителствата на САЩ до голяма степен делегираха управлението на бизнес цикъла на независимия Федерален резерв - в съответствие с икономическите ортодоксалности на съвремието, но сега това е подложено на все по-големи съмнения. Фискалната политика, която е много по-добре пригодена да регулира как се разпределят средствата, изпадна от модата освен като кризисен инструмент. И през същия този период неравенството непрекъснато се разширяваше.


Според Фишер пандемията показва как инфраструктурата, която правителството на САЩ би могло да използва, за да достигне до всекидневните американци, е счупена и се нуждае от реформа.
„Конгресът свърши доста добра работа, за да получи пари за хората, но не успяхме да поправим ръждясвалите с десетилетия връзки с хората", каза тя. „Фактът, че Федералният резерв има инфраструктура, за да изпълнява програма за изкупуване на облигации, но не и за нещо друго, е избор, а не неизбежност".


От своя страна служители от Федералния резерв редовно признават, че паричните стимули далеч не са панацея и че Централната банка разполага с ограничени инструменти за постигане на конкретни икономически резултати.

„Федералният резерв не може да отпуска пари на конкретни бенефициенти", каза председателят на Фед Джером Пауъл пред репортери по време на пресконференция на 16 декември. „Избраните длъжностни лица имат властта да облагат с данъци и такси и да вземат решения къде ние като общество трябва да насочваме нашите колективни ресурси".


Говорител на Централната банка отказа да даде допълнителни коментари Що се отнася до фискалната политика, много икономисти твърдят, че ако не се направи още един голям кръг от стимули, това заплашва да забави икономическото възстановяване, точно когато ваксините се разпространяват сред широката общественост. Обезщетенията за безработица на милиона хора ще изтекат през март, ако мерките, одобрени от Конгреса през декември, не бъдат удължени. Междувременно щатите и местното правителство биха могли да бъдат принудени да намалят допълнително своите и без това обтегнати бюджети, за да компенсират загубите в данъчните приходи.


„Без повече помощ те ще трябва да правят повече съкращения и да намалят услугите и това ще засегне
непропорционално семействата и общностите с по-ниски доходи", каза Хайди Ширхолц, която беше главен икономист в Министерството на труда по време на администрацията на Обама и сега е в Института за икономическа политика. Тя каза, че всеобхватната помощ за държавните и местните власти и допълнителните помощи за безработни трябва да бъдат приоритет в следващия кръг от мерки.


Икономисти като Етуотър също бият тревога за по-дългосрочните последици от нарастващото неравенство в доходите, което е свързано с по-нисък икономически растеж, по-високи нива на престъпност и повишени социални вълнения.
„Не можете да имате устойчива икономика и политическа система, където имате малко население, което вярва, че е непобедимо, и нарастващо население, което се чувства победено", каза той. „В интерес на капитализма е тази празнина да се запълни".

Станете почитател на Класа