Газпром обяви намерението си да продължи инвестициите в "Северен поток 2"

Газпром обяви намерението си да продължи инвестициите в "Северен поток 2"
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.01.2021
  • Сподели:

"Газпром" възнамерява да завърши строителството на газопровода "Северен поток 2" веднага щом "стане разумно възможно", се казва в проспекта за пласиране на нови еврооблигации.

 

Газпром направи подобно изявление по отношение на въвеждането в експлоатация на газопровода. Съобщава се, че вече са положени над 2,3 хил. км в „двата клона на газопровода в Балтийско море“. Отбелязава се, че "Северен поток 2" остава един от приоритетните инвестиционни проекти на холдинга през 2021 г. "Газпром" възнамерява да продължи да инвестира в "Северен поток 2", както и в капацитети за производство и транспортиране на LNG, предаде ТАСС .

 

Както посочва Газпром, ако „добивът или търсенето на газ в Европа се променят спрямо очакванията“, няма „гаранция, че новите алтернативни проекти няма да се конкурират“ с руските доставки. Това може да „има отрицателно въздействие“ върху „оперативните резултати, паричния поток и финансовите условия“. 

 

"Газпром" обяви също, че международният арбитраж в Търговско-промишлената камара на Русия напълно е удовлетворил иска за възстановяване на дълг от Молдовагаз в размер на 246,4 млн. долара за предоставения газ.

Нека ви напомним, че Германия  отхвърли предложението на САЩ за спиране на „Северен поток 2“. На 1 януари САЩ наложиха нови санкции  срещу „Северен поток 2“. Руското външно министерство заяви, че Москва  не се съмнява в успешното изпълнение на газопровода, въпреки натиска на САЩ.

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа