Конте оцеля след вот на доверие в долната камара на парламента

Конте оцеля след вот на доверие в долната камара на парламента
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.01.2021
  • Сподели:

Италианският премиер Джузепе Конте спечели важния вот на доверие в Камарата на депутатите, от който зависеше оставането му на власт, след като миналата седмица един от по-малките му коалиционни партньори - партията „Вива Италия“ на Матео Ренци - излезе от правителството и предизвика политическа криза насред епидемията от коронавирус, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

 

Ако Конте беше загубил вота, щеше да бъде принуден да подаде оставка.

След като Конте призова опозицията и независимите депутати да подкрепят правителството му, той спечели вота в долната камара с 321 на 259 гласа. Разликата, с която спечели, е по-голяма от очакваната и му осигури абсолютно мнозинство в 629-местната камара.

 

Във вторник на Конте му предстои по-трудно изпитание в горната камара, където кабинетът му имаше крехко мнозинство, дори още преди партията на Ренци да напусне коалицията.

 

Напрежението между Ренци и Конте ескалира през последните седмици. Бившият министър-председател не е съгласен с плановете за разходване на парите от фонда за възстановяване, които Италия ще получи от ЕС.

 

За Конте това е вторият път, когато ключов съюзник го изоставя. Той беше посочен за премиер през 2018 г., когато създаде коалиция с популисткото движение „Пет звезди“ и антиимигрантската „Лига“. Конте създаде втора коалиция на следващата година, след като лидерът на „Лига“ Матео Салвини напусна алианса. Настоящата администрация на Конте е подкрепена още от „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия.

Елена Илиева

Станете почитател на Класа