Америка ще бъде превърната във вътрешен двор

Америка ще бъде превърната във вътрешен двор
  • Публикация: 
  • Дата:  
    19.01.2021
  • Сподели:

Керванът бежанци от Латинска Америка поиска Джо Байдън да изпълни задълженията си и да премахне ограниченията за мигрантите. Експертите очакват принципно нова миграционна политика от новата администрация и заявяват, че Съединените щати скоро ще се превърнат в страна на „бялото малцинство“. Но защо Байдън се нуждае от това?

 

В неделя керван от 4500 бежанци, движещи се от Хондурас до границата на САЩ, призова новата администрация, водена от Джо Байдън, да изпълни обещанията си и да премахне ограниченията на Доналд Тръмп срещу мигрантите. Това съобщава “Фокс Нюз”, отбелязвайки, че хиляди хора разчитат на много по-топло посрещане в САЩ, отколкото при оттеглящия се президент.

 

„Признаваме важността, че новото правителство на Съединените щати демонстрира силен ангажимент към мигрантите и търсещите убежище, позволявайки на мексиканското и другите правителства в региона да разработят миграционни политики, които зачитат правата на човека и мобилността на населението“, се казва в изявление на “Група за правата на мигрантите” публикувано от името на кервана.

 

Всъщност през декември 2020 г. Байдън обеща да промени коренно миграционната политика на САЩ, като „отмени“ ограниченията за бежанците. Той обясни решението си с необходимостта да "се изчисти хуманитарната катастрофа, която администрацията на Тръмп систематично създава на южната граница", и намерението "да създаде възможности за бърза работа с търсещите убежище в САЩ и да се избегне криза на фона на пандемията от коронавирус". Освен това новоизбраният президент искаше да включи нелегалните имигранти в преброяването на населението.

 

За разлика от новите американски власти, правителствата на Гватемала и Мексико, които се превърнаха в междинни пунктове по пътя на кервана, изобщо няма да пропуснат потока от бежанци на своя територия. След като научиха за движението на кервана, властите в Гватемала приеха указ, позволяващ на правоприлагащите органи да разпръскват принудително тълпите, за да се борят с евентуалното разпространение на коронавируса. Мексико започна 24-часова операция за наблюдение на южната граница на страната, която се провежда от Националната гвардия и Министерството на отбраната.

 

Подобни мерки вече бяха предприети през октомври 2018 г., когато точно същият керван от мигранти от бедните страни от Централна Америка се насочи по маршрута Гватемала - Мексико - САЩ. Тогава над пет хиляди бежанци достигнаха американската граница, след което Доналд Тръмп изпрати там войници от Националната гвардия, подписа указ за частичното затваряне на границата с Мексико и даде разрешение на военните да открият огън по бежанците.

 

Затягането на имиграционните политики, наред с други неща, беше основата на кампанията на Тръмп през 2016 г. Две години по-късно той подписва указ, който позволява на властите да отделят мигрантите от децата, но по-късно тази мярка беше отменена под натиска на общественото мнение. И месец преди новите избори президентът намали лимита за допускане на бежанци през фискалната 2021 г. до рекордно ниското ниво от 15 000 души .

 

Но най-известният ход на Тръмп за ограничаване на потока от нелегални имигранти беше изграждането на стена на американско-мексиканската граница. През юли 2020 г. той обяви, че 386 км от бариерата вече са построени. За целта президентът трябваше да пренасочи средства от програмата за обществени поръчки за петото поколение изтребители F-35.

 

Коментирайки ситуацията, членът на Съвета на федерацията Алексей Пушков посочи, че „според прогнозите през 2040 г. САЩ ще се превърнат в страна на бялото малцинство“. „Това обаче може да се случи много по-рано. Америка се променя политически, социално и етнически, за разлика от почти моноетничен Китай. И се променя към все по-голяма вътрешна нестабилност. Последните събития са само началото “, заяви сенаторът.

 

"Абсолютно сигурно е, че при Байдън ще бъдат отворени многобройни шлюзове, блокирани от Тръмп", подчертава политологът Дмитрий Дробницки, отбелязвайки, че още сега "за тези мигранти, пристигнали в САЩ като деца, а това са между 12 и 25 милиона души, са създава път към гражданството”.

 

Освен това той спомена решението на Байдън да се върне към практиката, при която мигрантите с молба за политическо убежище чакат съдебна присъда не в Мексико, а в самите САЩ. „Хората, които искат Америка за политическо убежище, сега са в Мексико. Подобно решение едно време беше очевидно постижение на Тръмп и позволи на мигрантите да не се „разтварят“ в САЩ. Но Байдън каза, че това създава хуманитарна катастрофа на границата, така че сега е необходимо завръщане към предишната практика и да се позволи на мигрантите да останат в Щатите до решението на миграционните съдилища, които обикновено дават убежище само за 3% от молбите “, отбеляза експертът.

 

Дробницки обясни намерението на Демократическата партия да допусне възможно най-много мигранти в Съединените щати с желанието да ги направи лоялни избиратели в такива критични южни щати като Аризона, Тексас, Луизиана, като по този начин укрепи избирателната машина на партията. „Но не забравяйте, че за това е необходимо да приведе целия технически компонент на миграционната политика в съответствие, тоест да издаде съответните заповеди, да създаде необходимата инфраструктура и да промени работата на митническите и миграционните органи. Ще отнеме време и не е сигурно, че този керван ще може свободно да влезе на територията на Съединените щати “, смята той.

 

Политологът смята, че подобна политика на новата администрация може да повлияе негативно на американското общество. „В Съединените щати съпротивата срещу мигрантите традиционно е много силна, особено на фона на съществуването на така наречените градове-убежища за мигранти, където федералните власти нямат право да изселват хора от тяхната територия, а на полицията е забранено да проверява документите за гражданство. В някои от тези градове нелегалните имигранти дори имат право на глас на общинско ниво. Така че има политици, които прокарват такава линия и искат да направят Америка вътрешен двор“, каза източникът.

 

Американистът Борис Межуев се придържа към различна гледна точка. „Не мислете, че с пристигането на Байдън ситуацията ще се промени на сто процента. Разбира се, в момента му е трудно да се откаже от обещанията да легитимира вече пристигналите нелегални имигранти и да приеме онези, които просто се отправят към Съединените щати. Ще бъдат предприети мерки, свързани със събирането на семействата и предоставянето на гражданство, но в крайна сметка те ще бъдат само на думи”, смята той.

 

Според Межуев епидемията от коронавирус, и особено създаването на ваксина, е отлична възможност за изграждане на определена стена за мигрантите, без да се прибягва до аргументи от етнокултурен характер, а да се разчита само на това кой е ваксиниран и кой не. „В крайна сметка всяка партия, независимо дали демократи или републиканци, щеше да използва карантинни мерки, за да възстанови строг контрол върху имиграцията. В крайна сметка има проблем с нелегалните имигранти и той наистина е болезнен “, заключва експертът.

 

Ирина Яровая,  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа