Американският технологичен гигант “Амазон” купува Кипър?

Американският технологичен гигант “Амазон” купува Кипър?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.01.2021
  • Сподели:

С тази статия завършвам своя преглед на десетте прогнози за 2021 г. от датската “Саксо Банк”. Тази прогноза е на първо място в списъка на банката: „Амазон” купува Кипър“.


Прогнозата, изготвена от стратегическия анализатор на банката Алтеа Спинози, започва с изявление, че „пандемията е помогнала до голяма степен на големи компании в информационните технологии. А американският гигант “Амазон” става един от бенефициентите на вирусно-икономическата криза от 2020 г.: „Пандемията на КОВИД-19 е най-доброто нещо, което някога се е случвало на “Амазон”. Хората по света са принудени да си стоят у дома, да работят дистанционно, което води до бързо нарастване на онлайн продажбите ... "

 

Нека кажем няколко думи за “Амазон”. Това е най-голямата компания в света на пазарите за електронна търговия и публични облачни платформи. Компанията е млада, основана е от Джеф Безос на 5 юли 1994 г. По отношение на пазарната капитализация (над 1 трилион долара през пролетта на 2020 г.) Amazon се доближи до такива американски гиганти като “Майкрософт” и “Епъл”. Всички тези технологични корпорации стават бенефициенти на пандемията. Те също се присъединиха към изпълнението на проекта на Федералния резерв на САЩ за създаване на цифров долар.

 

Те подкрепиха Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. Всъщност по времето на администрацията на Доналд Тръмп тези компании бяха обвинени в нарушаване на антитръстовите закони, укриване на данъци, опити за ограничаване на свободата на словото в Америка и дори намеса в държавните дела. “Саксо Банк” отбелязва: „Амазон” и другите онлайн монополи и гиганти на информационните технологии, от “Фейсбук” и “Гугъл” до “Майкрософт”, наблюдават внимателно действията на правителството, очаквайки да смекчи своя плам, тъй като тези компании значително са засилили позициите си, но в същото време плащат много ниски данъци, прехвърляйки печалби в юрисдикции с ниски данъчни ставки. "

 

Влиянието на технологичните корпорации започва да се разпространява в международната политика. От материала на “Саксо Банк” научаваме: „През 2020 г. изпълнителните директори на “Фейсбук”, “Майкрософт” и “Гугъл”, заедно с президенти и министър-председатели, бяха поканени като лектори на годишната конференция по сигурността, която се проведе в Мюнхен“. И още един любопитен факт: „”Майкрософт” създаде представителство на ООН в Ню Йорк и нае дипломат, който да взаимодейства с европейските правителства“.

 

И ето ключовата част от прогнозата на “Саксо Банк”: „През 2021 г. “Амазон” ще предприеме ход с коня, като премести седалището си в ЕС в Кипър. Гигантската корпорация ще бъде добре дошла в страната, тъй като ще генерира облагаем доход, който ще помогне на Кипър да намали съотношението си дълг / БВП с почти 100%, което ще отмени ефектите от несправедливите политики на ЕС по време на кризата с държавния дълг от 2010-2012 г. С БВП от около 24 милиарда щатски долара, икономиката на Кипър е по-малка от три месеца приходи на “Амазон” извън САЩ. През 2021 г. консултантите на “Амазон” ще помогнат на Кипър да „пренапише“ данъчния си кодекс, като копира ирландския, като допълнително намали корпоративните и други данъци, докато ръководството на страната и нейните хора ще станат щастливи роби в резултат на падналото от небето финансиране и ниски данъчни ставки “.

 

Какво ще кажете за вероятността от подобни събития? Те, според мен, биха били възможни, ако Доналд Тръмп остане президент на САЩ. За да се избегне натискът от неговата администрация, корпорациите наистина биха могли да напуснат американската юрисдикция, а Кипър в това отношение е доста подходяща офшорна юрисдикция, би се радвал да има такъв гост като “Амазон”. Особено като се има предвид, че руско-кипърското споразумение за избягване на двойното данъчно облагане е ревизирано през лятото на 2020 г. Според новите условия на споразумението Кипър и Русия вече няма да си осигуряват офшорни преференции (ниски данъчни ставки). Това в крайна сметка ще се отрази негативно на икономиката на острова.

 

При администрацията на Байдън обаче “Амазон” е по-малко вероятно да „купи“ Кипър. И още един аргумент се появи за “Амазон” и други компании от Силициевата долина да се преместят в Европа. Тази история се отнася до “Епъл”. Той има три офшорни юрисдикции, като основната е Ирландия, държава-членка на Европейския съюз. Процесите на данъчно изравняване продължават в ЕС от дълго време, но някои държави-членки на ЕС предоставят на компании от трети страни специални данъчни преференции. Така Ирландия приюти дъщерно дружество на американската “Епъл”, като определи неприлично ниски (може да се каже символични) данъчни ставки.

 

Европейската комисия поиска от ирландските власти да установят нормални данъчни ставки, а от американската корпорация - да върнат неплатените данъци на Европейския съюз. Размерът на исковете, подадени към компанията през 2016 г., възлиза на 13 милиарда евро. Делото беше разгледано от Европейския съд. През юли 2020 г. съдът отхвърли иска на Европейската комисия. “Епъл” остана много доволен. Ирландия също беше доволна от решението. Тя се чувства по-удобно с модел, при който данъчните ставки се измерват в части от процента, но непрекъснато текат в хазната. Сега този прецедент може да се използва както от американски ИТ корпорации, така и от държави-членки на ЕС. Следователно вероятността “Амазон” да „купи“ Кипър все пак не изглежда фантастична. Други компании от Силициевата долина може да последват “Амазон” в Европа.

 

Послепис. Има и друг сценарий за бъдещето на американските технологични корпорации. Вътрешнополитическата ситуация в САЩ остава много напрегната. В редица държави нараства сепаратизмът. И ако се оправдае предположението, че сепаратистките настроения в Калифорния не са спонтанни, а се подхранват от компаниите от силициевата мафия, които искат да имат собствена държава със собствени идеи за данъци, монопол, демокрация, свобода, тогава никакъв ход на тези компании към Европа, разбира се, няма да последва.

 

Валентин Катасонов,  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа