Какво крият германците зад високи огради

Какво крият германците зад високи огради
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.01.2021
  • Сподели:

Високи огради, бодлива тел, строго контролиран достъп, най-високо ниво на защита: такива са мерките за сигурност на германския остров Риймс в Балтийско море, където се намира институтът "Фридрих Льофлер".

 

Прилича на затвор, но не е: зад стените на това съоръжение учени работят с най-опасните вируси на света, пишат Дойче Веле.

 

Само три в целия свят

 

Строго секретната лаборатория е една от общо три в целия свят, в които най-опасните вируси се тестват върху животни. По-късно тези животни или умират, или биват умъртвявани. Но няма друг начин за изработването на надеждни ваксини, казва пред германската телевизия ZDF Ане Балкема-Бушман, която работи с опасните вируси.

 

 

 

Ане Балкема-Бушман е и една от малкото научни работници, които имат достъп до най-опасната част от съоръжението - изследователската лаборатория. В нея се влиза само със специално оборудване, което включва няколко слоя облекло, различни видове ръкавици и специален защитен костюм.

В лабораторията не е позволено да се влиза сам - винаги с поне още един човек и задължително с оборудване за радиовръзка. И няма как да е иначе, след като в тази лаборатория се работи с едни от най-опасните вируси, сред които вирусите, причиняващи бяс, луда крава или ебола.

 

Началото

 

Началото на изследванията на остров Риймс е поставено преди повече от 100 години в германския град Грайфсвалд - от един млад учен на име Фридрих Льофлер. След като завършва медицина, Льофлер започва да изследва бактерии и да се занимава активно с въпроси, свързани с хигиената. По-късно се захваща с обстойни изследвания на болестта шап при животните.

 

 

 

„Тъй като тогава мерките за сигурност не са били така надеждни, в района на неговата дейност нерядко избухвали огнища на зараза“, обяснява ръководителят на института проф. Томас Метенлайтер. Затова властите предложили на учения да се премести заедно със своите опитни животни на близкия остров Риймс - тясна ивица земя, вдадена в морето, с размери 1250 на 300 метра.

 

Така през 1910 година бил основан първият в света вирусологичен изследователски институт.

ри години по-късно Льофлер бил избран и за ръководител на берлинския институт „Роберт Кох“. Днес той е смятан за един от бащите на вирусологията.

 

450 изследователи

 

По времето на Льофлер институтът на остров Риймс се състоял от една лаборатория и няколко обора с говеда и прасета. Днес той представлява строго охранявано място, до което "простосмъртният" не може да се доближи. В института работят около 450 изследователи. По времето на ГДР те са били 800, като за разлика от днес повечето от тях живеели на самия остров.

 

 

 

Днес „Фридрих Льофлер“ е институцията, която в Германия отговаря за контрола на инфекциозните болести при животните. На остров Риймс подпомагат и работата по изследването на новия коронавирус. Още през април 2020 в института са проучили кои животински видове могат да се заразяват с вируса и да го пренасят.

Станете почитател на Класа