Русия очаква от Байдън «кръв, пот и сълзи»

Русия очаква от Байдън «кръв, пот и сълзи»
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.01.2021
  • Сподели:

Русия е уверена, че отношенията със Съединените щати ще се върнат към периода на демократичното управление, което означава, че изпълнението на външнополитическата стратегия, която отиде на заден план при Тръмп, ще продължи. Вашингтон отново ще насочи фокуса си към Москва, продължавайки икономическата и военната си борба с Китай.

 

Политика: Русия очаква от Байдън "кръв, пот и сълзи"

 

 

Ако Уилям Бърнс беше номиниран за поста на държавен секретар, както беше казано, това би означавало, че новоизбраният президент Джоузеф Байдън планира да заеме конструктивна и устойчива позиция спрямо Русия. Но тъй като Антъни Блинкен беше номиниран на този пост, а бившият посланик в Русия и Йордания бе номиниран на поста глава на ЦРУ, в Русия не очакват рестартиране, а по-скоро „кръв, пот и сълзи“.

 

В Кремъл никой официално не казва, че ги очаква прогнозата на Чърчил преди Втората световна война, те живеят и работят, независимо как се отнасят партньорите, съперниците и враговете им към тях.

 

Блинкен е за по-активното участие на САЩ в световните конфликти и ограничаването на Русия «на всички фронтове». Той също така защитава суровото наказание за Русия за намесата й уж в изборите през 2016 г. в САЩ и твърди, че би могъл да си сътрудничи с Путин, ако те обединят силите си срещу Китай. Отговаряйки, че Русия не влиза в съюзи с враговете си срещу своите партньори, Кремъл остава верен на своята сдържана и стратегически непроменена позиция.

По този начин администрацията на Байдън ще продължи политиката на Барак Обама и Джордж Буш както по отношение на подбора на кадри, така и по основните насоки на външната политика. Известно е, че Вашингтон отново ще насочи вниманието си към Москва, продължавайки икономическата и военната си борба с Китай.

 

Това се потвърждава от промените в структурата на Съвета за национална сигурност. За разлика от администрацията на Доналд Тръмп, която се занимаваше с Русия в рамките на европейския департамент, сега се предлага връщането на департамента за Русия и Централна Азия, а за негов ръководител се назначава Андреа Кендъл Тейлър, бивш служител на американското разузнаване. Това показва промяна в приоритетите. Наистина при демократите отношението към Русия ще бъде преразгледано.

 

Съдейки по заглавията на СМИ, идеята да се реформира Съветът за национална сигурност, в която на Русия отново се отвежда особено важно място, принадлежи на неотдавна назначения съветник по национална сигурност Джейк Съливън, близък съратник на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън и съветник на Байдън по външната политика по време на неговото вицепрезидентство.

 

Преди новият екип да обяви състава на бъдещото правителство, Байдън обоснова своя избор с думите, че не бива да се губи нито минута, когато става дума за националната сигурност и външната политика, и че му е нужен екип, който от първия ден ще бъде способен да му помогне.

 

Съливан, както и Блинкен и Бърнс, изигра важна роля в подписването на международния договор с Иран, а също говореше за плановете на новата администрация да влезе в преговори с Русия за продължаване на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ).

 

Москва никога, дори и в моментите, когато Тръмп твърдеше, че обвиненията на демократите за руско влияние върху неговата администрация са измислица и че Кремъл им се смее, не е очаквала напрежението да отслабне. Напротив, очертаната стратегия беше приложена стъпка по стъпка, въпреки някои вербални смекчавания в отношенията.

 

Това, че Тръмп не наричаше Русия враг и че Москва не е провокирала Тръмп, опитвайки се облегчи вътрешната му борба, още не означава, че Кремъл е престанал да бъде бдителен към «глобалната коалиция за демокрация». В този контекст се трактува и изявлението на Владимир Путин, който на ежегодната пресконференция, отговаряйки на въпроса, как ще изгражда отношенията си с Байдън, каза, че в значителна степен това ще зависи от неговия екип: познават ли членовете на екипа му Русия, работила ли е с тях и ще има си сюрпризи.

 

Тези, които са по-праволинейни в изказванията си, твърдят, че в новата доктрина на американската външна поплитика агресивно либералните мнения ще се съчетаят с неоконсервативните в това, че Русия е заплаха за САЩ, каквато и администрация да е на власт.

 

Те очакват опити да се отстрани влиянието на Москва в Средна Азия и в Южен Кавказ, а също в другите постсъветски територии.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа