Втори импийчмънт за Тръмп

Втори импийчмънт за Тръмп
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.01.2021
  • Сподели:

Доналд Тръмп стана първият президент на САЩ, импийчван два пъти за един мандат, след като мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата той да бъде отстранен от поста си, гръмнаха световните агенции.

 

След това гласуване, обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил. Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари. 

 

В същото време, по-рано стана ясно, че американският сенат няма да бъде свикан извънредно на 15 януари, за да разгледа импийчмънта на Доналд Тръмп. Това съобщи "Вашингтон Поуст". Според изданието сътрудниците на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл казали пред кабинета на ръководителя на демократическото малцинство Чък Шумър, че републиканците не са се съгласили да свикат заседание в петък, за да се разгледа въпросът за импийчмънта.

 

На 6 януари поддръжници на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп щумруваха сградата на Капитолия във Вашингтон, прекъсвайки съвместното заседание на Сената и Камарата на представителите, в хода на което трябваше да бъдат ратифицирани резултатите от президентските избори.  

 

В резултат на агресивните протести загинаха петима души. След масовите безредици във Вашингтон шефът на комисията по съдебните въпроси към Камарата на представителите Джери Надлер предложи импийчмънт на Тръмп в ускорен ред.

Станете почитател на Класа