Telegram е второто най-изтегляно приложение в САЩ, на фона на спорове за свободата и цензурата в Интернет

Telegram е второто най-изтегляно приложение в САЩ, на фона на спорове за свободата и цензурата в Интернет
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    14.01.2021
  • Сподели:

Интересът към платформата за съобщения Telegram, известна със своя акцент върху поверителността и сигурността на потребителите, се увеличи драстично миналата седмица.


Според данни на компанията за анализ на пазара Sensor Tower, цитирана от The Telegraph, миналата неделя платформата стана второто най-изтегляно приложение в САЩ. То общо беше инсталирано 545 000 пъти в страната за един ден.


От своя страна CNBC посочва, че Telegram е изтеглен 5,6 милиона пъти между 6 и 10 януари по целия свят.


Освен Telegram, популярността на Signal, друго приложение за съобщения с усъвършенствана поверителност и сигурност, също се е увеличила драстично. То е изтеглено 7,5 милиона пъти в световен мащаб между 6 и 10 януари, 43 пъти повече от предходната седмица.


Подобен скок на интереса бе предизвикан от атаката срещу приложението Parler, популярно сред американските консерватори. Миналата седмица то беше премахнато от магазините за приложения на Google и Apple, както и загуби достъп до Amazon Web Services, което бе наречено „фатален удар". Тези действия се случиха дни след като Twitter окончателно спря личния акаунт на Доналд Тръмп "поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие", след нападението над Капитолия в САЩ миналата сряда.


Освен това миграцията на потребители към Telegram и други приложения за сигурни съобщения може да бъде причинена и от съобщението на WhatsApp, че ще споделя данните на потребителите с Facebook, независимо дали потребителят иска това или не. В коментар на мярката Павел Дуров, основател на платформата Telegram, заяви, че „не е изненадващо, че полетът на потребителите на WhatsApp към Telegram се е ускорил".

Станете почитател на Класа