Biznes Alert: „Джентълменско споразумение“ между Русия и Балканите им позволи да заобиколят изискванията на ЕС

Biznes Alert: „Джентълменско споразумение“ между Русия и Балканите им позволи да заобиколят изискванията на ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.01.2021
  • Сподели:

Сдържаността на България, която реши да запази мълчание относно пускането на своя участък от Балканския газопровод, се обяснява с нарушаването на законите на ЕС и страха от американските санкции, пише журналистът Бартломей Савицки.

 

В статия за Biznes Alert той обръща внимание на факта, че България, за разлика от Сърбия, е член на ЕС, който с европейски пари всъщност лобира за монопола на Газпром в Европа.Русия, България и Сърбия ясно демонстрираха пред света, че знаят как да заобикалят законите на ЕС в процеса на изграждане на газопроводи, като всъщност само допринасят за укрепването на руския монопол в Югоизточна Европа, пише журналистът на Biznes Alert Бартломей Савицки. В статията той говори за пускането на втория клон на газопровода „Турски поток“, който за прикритие беше наречен „Балкански поток“.

 

Авторът обяснява, че проектът е второто въплъщение на Южен поток, газопровод, чиято цел, заедно със Северен поток 1 и Северен поток 2, е да сложи край на зависимостта на Газпром от украинския транзит. Руският концерн успя да заобиколи третия енергиен пакет на ЕС благодарение на неписано споразумение с балканските страни, добавя той.

 

На 1 януари сръбският президент Александър Вучич отвори сръбския участък от европейския клон на газопровода „Турски поток“. Сръбският лидер увери, че доставките на природен газ от Русия вече се извършват за Сърбия през Турция и България.

 

Днес се навършва точно една година от откриването на морския газопровод TurkStream. Той надеждно транспортира руски газ през Черно море до потребители в Турция и вече шест европейски държави: България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина. От началото на експлоатацията „Газпром“ увеличи натоварването на газопровода с 2,2 пъти, включително за европейските потребители с 2,5 пъти “, заяви президентът на Газпром Алексей Милер на 8 януари. В същото време той отбеляза също, че през 2020 г. Турция, Гърция и Северна Македония са увеличили своите покупки на газ от Газпром.

 

Газопроводът „Турски поток“ от Русия до Турция по дъното на Черно море е открит през януари 2020 г. Периодът на строителство на българския участък на Балканския газопровод изтича на 15 декември. И въпреки че Владимир Малинов, изпълнителен директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", потвърди, че строителството е завършено, официалната церемония по откриването така и не се състоя.

 

Авторът припомня, че САЩ обявиха санкции срещу компаниите, участващи в проектите „Турски поток“ и „Северен поток 2“, които ще доставят руски газ за Централна и Източна Европа, заобикаляйки Украйна. Тези санкции вече са влезли в сила, поради което компаниите, участващи в тези проекти, трябва да ги напуснат до края на януари. Вашингтон разглежда и двата проекта като геополитически инструменти на Кремъл за подчиняване на Европа с газови контракти, казва той.

 

След старта на церемонията всички погледи на Европа бяха насочени към Сърбия, въпреки че истинското внимание трябваше да бъде насочено към България. В крайна сметка Сърбия, въпреки че е член на Европейската енергийна общност, за разлика от България, не е член на ЕС.

 

Въпреки факта, че София изпълни този проект не без технически проблеми и някои недоразумения с Москва, тя все пак завърши изграждането му - тихо и без публичност“, добавя авторът. Той е сигурен, че София се страхува от санкциите на САЩ, поради което е решила да премълчи за завършването на проекта.

 

Основният изпълнител на проекта в България е управляваната от Русия саудитска компания Arkad, която е основно подизпълнител на руски компании.

 

"Газпром" хитро заобиколи законодателството на ЕС относно третия енергиен пакет, който възпрепятства изпълнението на "Южен поток", предшественик на "Турски поток" преди седем години. Нещо повече, той го направи за сметка на страните от ЕС. Това обяснява и настоящата сдържаност на България. Под носа на Европейската комисия „Газпром“ пое контрола върху най-важните гранични пунктове на българските транзитни тръбопроводи, без да плаща милиарди евро за тях.

 

Всички индикации сочат, че руснаците и балканските държави са постигнали джентълменско споразумение. За разлика от "Южен поток", "Газпром" не участва официално в изграждането на газопроводите в Европа, които са клонове на "Турски поток". Инвестициите бяха направени от самите заинтересовани държави, като България и Сърбия, формално не като транзитен газопровод, а като продължение на вътрешната транспортна мрежа.

 

На свой ред „Газпром“ е резервирал преносен капацитет по дългосрочни договори, гарантирайки по този начин възстановяване на строителните разходи чрез транзитни такси. Така, благодарение на неписаното споразумение, основано на взаимно доверие, те заобиколят Европейската комисия. По същия начин Газпром ще иска да заобиколи Европа в случая със „Северен поток“ – 2, резюмира журналиста Бартоломей Савицкий.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа