И на Deutsche ѝ писна

И на Deutsche ѝ писна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.01.2021
  • Сподели:

Две банки, предпочитани от Доналд Тръмп, са приключили сътрудничеството си с президента след смъртоносните бунтове в Капитолия, твърди Bloomberg. Най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank AG реши да се въздържи от по-нататъшен бизнес с Тръмп и неговата компания, твърди източник, запознат с въпроса, който не е пожелал да бъде поименно цитиран.

 

Deutsche Bank е един от основните кредитори на Тръмп. Според един от източниците в началото на ноември банката е отпуснал 340 млн. долара за семейния бизнес на президента Trump Organization. Според Bloomberg семейната компания има към момента три кредитни линии към германската банка на обща стойност малко над 300 млн. долара с падежи през 2023 и 2024 г.

 

И на Deutsche ѝ писна

 

Дългогодишната банкерка на Тръмп Роузмари Враблич от подразделението за управлението на богатството на германската банка подаде оставка през декември. Нейният дългогодишен колега Доминик Скалци също напусна кредитора. По това време банката не оповести причините за решенията. Според вестник New York Times банкерката е заявила, че компанията на Тръмп е получила заеми в размер на няколкостотин милиона долара. През август банката инициира разследване на сделка с недвижими имоти от 2013 г. между Враблич и Скалци с компания, която е частично собственост на зетя на Тръмп Джаред Къшнър.

Кредитите, предоставени от Deutsche, станаха причина политически и съдебни представители от САЩ да искат многократно информация от банката за финансовото състояние на президента. През август 2020 г. Deutsche заяви, че преразглежда сделка за недвижимо имущество между Враблич и Скалци и компания, която е частична собственост на Джаред Къшнър – съветник на президента Тръмп и негов зет. 

 

Враблич става част от екипа на германската банка през 2006 г., след като преди това работи за редица други компании, включително Bank of America Corp. Сред другите клиенти на Враблич е и Хърбърт Саймън – собственикът на баскетболния отбор Indiana Pacers.

Signature Bank, която дълго време се грижи за семейството на Тръмп, също заяви, че прекъсва връзките и настоява за оставка на президента. Signature затваря две лични сметки, в които Тръмп е държал около 5,3 милиона долара, каза говорител на компанията. „Вярваме, че подходящата мярка би била оставката на президента на Съединените щати, която би била в най-добрия интерес на нашата нация и американския народ“, се казва в изявление.

Signature Bank е съветвала Тръмп и други близки до него, включително Иванка Тръмп, Джаред Къшнър и Майкъл Коен. През 2011 г. банката назначи Иванка в Борда на директорите, но тя подаде оставка няколко години по-късно.


 

Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа